Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '15

 
Kategori
Psikoloji
 

Online Psikolojik Danışmanlık

Online Psikolojik Danışmanlık
 

Skype programı üzerinden canlı ve sesli online psikolojik danışma seansı temsili resmi


Online psikolojik danışma nedir?
 
Online psikolojik danışma, en genel anlamıyla; kişinin bilgisayar destekli bir sistemle (skype, viber, e-posta, msn vb.) profesyonel bir danışmandan psikolojik danışmanlık ya da destekleyici bir terapi hizmeti alma durumu olarak tanımlanır.
 
Son yıllarda dünya’da ve Türkiye’de online psikolojik danışma hizmetleri giderek yaygınlaşmaktadır. Özellikle çağımızın yoğun iş ve yaşam temposu, ekonomik koşulları ya da ulaşım ve mesafe kısıtlamaları, bir klinikte ya da merkezde yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmeti ya da psikolojik danışmanlık almayı zorlaştırmaktadır. Böyle durumlardaki kişiler bir uzmandan online psikolojik danışmanlık desteği alarak mevcut sorunlarının kaynağını fark etme, sorunlarıyla baş etme ve sorunlarını paylaşarak rahatlama imkanı bulabilmektedir.
 
Online psikolojik danışma süreci nasıl işler?
 
Online psikolojik danışmada karşılıklı e -posta ya da msn üzerinden yazılı sohbet niteliğinde hizmetler yürütülmektedir ancak en etkili yöntem Skype gibi görüntülü ve sesli bir iletişim aracı kullanarak canlı bir şekilde karşılıklı iletişim kurmaktır. Bu yöntem sayesinde danışan ve uzman bilgisayar ekranında canlı olarak birbirinin yüzünü, jest ve mimiklerini görme ve mikrofon yardımıyla seslerini duyma imkânı elde eder. Görüntülü konuşma sağlıklı bir online psikolojik destek için uygun iletişim ortamı yaratır.
 
Online psikolojik danışma desteği almaya karar vermiş bir kişi, ilk olarak telefonla ya da internet üzerinden destek alacağı uzmanla iletişime geçer. Bu görüşme ile online psikolojik danışma kuralları ve çerçevesi belirlenir. Danışan bu kuralları ve çerçeveyi kabul ettiği takdirde gerekli prosedürler gerçekleşir ve süreç başlar.
 
Online psikolojik danışmanın avantajları nelerdir?
 
1. Yaşadığı yerlerde psikolojik danışma desteği alacak bir uzman bulamayan kişilere evlerinden ya da internet erişimi bulunan herhangi bir yerden bu desteği alma imkânı bulur.
 
2. Büyük şehirlerde yoğun iş temposu altında psikolojik danışma hizmeti almak için zaman ve enerji bulamayanlara bir alternatiftir.
 
3. Ülke dışında yaşayan ancak dil ve kültür sıkıntısı nedeniyle bulunduğu ülkede uzman desteği alamayan kişilere bu imkânı sağlar.
 
4. İlk etapta bir uzmanla yüz yüze iletişim kuracak cesareti bulamayan kişiler için bir deneme ya da geçiş süreci niteliği taşıyabilir.
 
5. Çeşitli sağlık ve ruhsal sorunları nedeniyle evinden dışarı çıkamayacak durumda olan kişiler için bir avantaj oluşturur.
 
6. Online psikolojik danışma, ofiste yüz yüze psikolojik danışma hizmeti gibi kişilerin vaktini belli zaman aralıklarıyla ya da mesai saatleriyle sınırlandırmaz. Danışman ve danışana uygun olan günün her saatinde iletişime geçme imkânı sağlar.
 
7. Herhangi bir merkezde ya da klinikteki bir psikolojik danışma seans ücretine göre danışan için maddi açıdan daha avantajlıdır.
 
Online psikolojik danışma kimler için uygun değildir?
 
1. Online psikolojik danışma acil bir psikolojik destek hizmeti değildir, bunun için kişinin bir hastaneye ya da bir psikiyatriste başvurması gerekmektedir.
 
2. Online psikolojik danışma, kişilere herhangi bir teşhis ya da tanı koyamaz, tedavi amaçlı herhangi bir yönlendirme yapamaz. Psikolojik bir rahatsızlık tanısı almış kişilere -eğer uygun bulunursa -destekleyici bir psikolojik danışma hizmet sunabilir.
 
3. Online psikolojik danışma, psikoz seviyesinde olan ağır ruhsal bozukluk (şizofreni, manik depresif vb. gibi) tanısı almış kişiler için uygun değildir. Bu kişilerin ilgili bir uzmandan klinikte yüz yüze bir psikoterapi desteği almaları daha uygundur.
 
4. Online psikolojik danışma, kişinin bir başkasının (anne, baba, arkadaş, eş vb.) zoruyla destek alacağı bir süreç değildir, ofiste yüz yüze görüşme sürecinde olduğu gibi, kişinin online psikolojik danışma için gönüllü olması gerekmektedir.
 
5. 18 yaşını doldurmamış kişiler bu hizmetten kendi istekleri ile yararlanamazlar, ancak ebeveynlerinin yazılı izni olduğu takdirde bu hizmet sunulur.
 
6. İntihar etme, kendisine ya da başkalarına zarar verme eğilimi içinde olan ve yasalar tarafından suç unsuru kabul edilen bir durum içinde olan kişiler online psikolojik danışma süreci için uygun değildir.
 
Ümit AKÇAKAYA
Uzm. Psk. Dnş. & Psikoterapist
 
Toplam blog
: 89
: 3716
Kayıt tarihi
: 06.12.11
 
 

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ,“Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık” bölümünden mezun oldum. Yüksek lisans..