- Kategori
- Bebek - Çocuk
Onyedinci Ay
Disiplin hakkında mantık yürütme
Araştırmalara göre ki ebeveynler yeni yürüyen çocukları iki şekilde yönetirler: Güç kullanarak kontrol ve mantık yürüterek kontrol. Güç kullanma fiziksel cezalandırmayı, kuvvet kullanmayı ve eşyaların veya hakların geri alınmasını içerir. Aynı zamanda sevginin geri çekilmesi ve çocukla konuşmayı reddetmeyi de içerir. Mantıkla kontrol ise, çocuğun neden bu şekilde hareket etmesi gerektiğinin basit cümlelerle açıklanmasıdır. Mantık yürütme yasak hareketlerin başkalarının ve kendisinin canını acıtabileceği veya onlara zarar verebileceği biliglerini içerir.
Eğer çocuğunuz diğer çocuklara kum atıyorsa, güç kullanımı ona bağırma veya ona vurma şeklinde olabilir. Mantık kullanarak kontrol ise ona diğer çocuklara kum atmanın onların canını acıtabileceğini, gözlerine kaçarsa zarar verebileceğini ve yapılmaması gerektiğini bildirmektir. Mantık yürüterek kontrolü seçen aileler çocuklarının hareketini kontrol etmekte daha başarılıdırlar. Mantık kullanma aynı zamanda çocuğun daha iyi iletişim kurmasını sağlamaktadır.
Çocukların korkuları
Çocuk korkuları erişkin korkularından farklıdır. Çocukların büyük insanlara göre korkuları sanki biraz daha fazla gibidir. Erken yaşlarda çocukların çoğu bir eşyadan veya bir olaydan korktukları kısa dönemler atlatırlar. Aslında bu korkuların çoğunda ana sebep tecrübe eksikliğidir. Diğer korkular yaşanan tehliklei olaylardan sonra ortaya çıkarlar. Örnek olarak, neredeyse boğulmayı atlatmış bir çocuk suyun yanına gitmek istemeyebilir. Ebeveynler korkan çocuklarına birçok şekilde yardımcı olabilir.
Yabancılardan korkmak gibi birçok korku birkaç ay içinde geçer. İki yaşında köpekler tarafından korkutulmuş bir çocuk anaokuluna gidene kadar evcil bir köpeği eve almak, hatta 5 m yakınından bile geçmek istemeyebilir. Gene de çocukların duygularına saygılı olmalı ve diğer kişilerin de saygı göstermesini temin etmek gerekir. Bazı insanlar çocukların korkuları ile alay ederler. Bu doğru bir davranış olmadığı gibi korkunun kuvvetlenmesine neden olur.
Çocuğunuzun korktuğu nesne veya durumla zaman içinde hafif hafif karşılaşmasını sağlayarak bu duygusunu hafifletebilirsiniz. Köpeklerden korkan bir çocuk önce doldurulmuş bir oyuncak köpekle oynatılır, daha sonra köpeklere belli bir mesafeden baktırılabilir ve sonra da sevimli ve sakin küçük bir köpekle oynaması sağlanabilir.
Çocuğunuza korktuğu anlarda olduğu kadar korkmadığı anlarda da dikkat edin. Çoğu çocuk korktuğu zaman hareket etmez. Gene de yetişkinler korkan çocuğu rahatlatmak için hemen kucaklarına alırlar. Tabi ki ebeveynler ağlayan çocuğu ihmal etmemelidir, fakat çocuk ağlamadığı halde aşırı kucaklama ve ilgi göstermek de korkuyu körükleyebilir. Ebeveynler çocukların korkularından dolayı üzülseler de zamanla bunların hepsi yok olacaktır. Hatta ileride 10 yaşına geldiğinde keşke biraz korkusu olsa diyebileceğiniz günler bile gelecektir.
Beslenme
Çocuklara her gün aynı saatte yemek veya ara öğünler vermek doğru olur. Düzenli zamanlarda yemek yiyeceğini bilmesi çocuk için sağlıklı bir alışkanlıktır. Aksi halde huysuz ve ters olacaktır. Bir dahaki öğünü ne zaman yiyeceğini bilmez ise yemek bulduğunda aşırı yiyebilir. Kahvaltı anahtardır. Sabah yemek yemek çocuğunuzu zinde ve enerjik yapacaktır. Uyanır uyanmaz yemek yemek istemeyebilir. Bu normaldir, daha sonra tekrar deneyin. Yarım saat içinde veya bu civarda yemek yemeğe hazır olacaktır.
Çocukların mideleri küçük olup yemek yedikten birkaç saat sonra acıkabilirler. Onun açlığını gidermek ve sağlıklı olması için öğleden evvel ve ikindi vakti ona besleyici ara öğünler veriniz. Düzenli bir yemek ve ara öğün programına sadık kalmaya çalışın. Eğer çocuğunuz yemek vaktinde normal yemeğini yemez fakat hemen ardından ara öğün isterse bir sonraki ara öğün vaktini beklemesini isteyebilirsiniz.
Çocuğun hazırladığınız yemekleri yemesini öğrenmesine yardımcı olunuz. Eğer çocuğunuz hazırladığınız yemeği yemek istemiyorsa onun için hemen başka bir şey hazırlamaya koyulmayın. Ailedeki herkesin bu yemeği yediğini hatırlatın. Ona bir sonraki yemeğin veya ara öğünün zaman alacağını bildirin. Gene de yememekte direnirse yavaşça tabağını kaldırın. İsterse masadan kalkmasına müsaade edin.
Çocuğunuza farklı yemekleri denemesi için fırtsalar sunun. İlk defa verdiğiniz i bir yemeği yemek istemezse ise, ısrar etmeyin ama sabırla denemeye devam edin. Çocuklar yeni yemekleri genel olarak ilk defasında reddederler. Aynı yemeği birkaç gün sonra tekrar verin. O zaman deneyebilirler veya sizin birkaç kez daha şansınızı denemenizi bekleyebilirler. Bu süre zarfında ailedeki diğer insanların yediğini ve hoşlandığını görecek, belki deneyecek ve yemek ona daha zevkli gelecektir.
Dr. Anıl Yeşildal |
Bu videolarımız da ilginizi çekebilir |
Sünnet İçin En Uygun Zaman |
Sünnet Olurken Uyutma Şart mı? |
Çocuklarda Diş Çarpıklığının Sebepleri |
Diş Temizliği-Diş Fırçalama |