Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

ÖööğhTV

ÖööğhTV
 

NE ANLADIN?


Son dönemde ülkemizdeki ekonomik gelişmeleri yakından takip edince, 2007 yılında Yunanistan için hazırlanmış ekonomi raporu ile birçok benzerlikler gösteriyor olması düşündürücü ve üzücü. Malesef olumlu göstergelerin yanında, bazı hatırlatma ve tespitleri paylaşmak isterim.
 
Satınalma gücüne göre 1987 yılında Dünya’da 15’inci, GSYH göz önüne alındığında 1993 yılında 17’nci sırada yer alan ve Dünya’nın en kalabalık 17’nci nüfusuna sahip olan Türkiye, 2011 yılı ekonomik değerlendirmelerine göre GSYH sıralamasında yılsonunda 17’den 18’inci basamağa gerileyecektir.
 
Genel seçim öncesi (10 Haziran 2011 Cuma Merkez Bankası kapanış) döviz kurları ile 14 Ekim 2011 Cuma TCMB kapanış kurları arasında Amerikan Doları %16 dan fazla, AB para birimi Euro %11 den fazla değer kazanmıştır.
 
Kış mevsimi öncesi doğalgaza en az %12, elektriğe ise en az %9 zam yapılmıştır.
 
Dış ticaret açığı 100 milyar doları aşarak, 88 yıllık Cumhuriyet tarihinde bir rekor daha kırılmıştır.
 
İktidar partisinin seçim beyannamesinde; “Vergi politikası, ekonomide kayıt dışılığın azaltılmasını sağlayacak şekilde gözden geçirilecektir. Kayıt dışılık azaltıldıkça vergi oranları da azalacaktır.” şeklinde taahhüt olmasına rağmen, yüksek vergi oranları yüzünden en çok kaçakçılık yapılan iki ürünün -sigara ve alkol- özel tüketim vergisinde “güncelleştirme” yapılmıştır.
 
Yılsonu 100 milyar doları aşması beklenen cari açığı kapatmak maksadıyla 2.000cc üstü motorlu araçların satışında ötv artışına gidilmiştir. 1789 Fransız ihtilali sırasında halk tarafından giyotin ile idam edilen kraliçe Marie Antoinette'in meşhur "ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" sözü günümüzde, “Kalkıp da Porsche kullanacağına Fiat’a bin.“ şeklinde değiştirilmiştir.
 
Dünya’nın en pahalı kırmızı et tüketimine mahkum edilmiş bir ülkede, bayram sonrası kırmızı etin satış fiyatı 38 TL’sına çıkacağı hesap edilirken, Somali’ye yardımda öncülük eden Diyanet İşleri Başkanlığı bu sene bayramda kurban kesmek yerine, yardımda bulunun önerisini getirmemiştir.
 
Pahalı hayat sürdürmeye mahkum edilmiş halktan bir çatlak ses çıkmıyorsa bunun bir sebebi olması gerekir.

Cari açık, dış ticaret açığını kapatmak için siz en iyisi bize neyi ne zaman yapacağımızı, ne kadar tüketeceğimizi bildiren bir liste verin, biz de ona göre yaşayalım.

 
Toplam blog
: 43
: 543
Kayıt tarihi
: 03.05.11
 
 

 İsyancı ruhlu, demokrat, kendi çapında yazar... ..