Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

E. Kurmay Yarbay Mustafa Kemal Öztürk

http://blog.milliyet.com.tr/emeklibirsubay

17 Şubat '09

 
Kategori
Güncel
 

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), mensuplarına ne kadar emekli aylığı öde-mi-yor?...

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), mensuplarına ne kadar emekli aylığı öde-mi-yor?...
 

OYAK'in eski ve yeni emekli maaslari


Haberlerde OYAK'in asker uyelerinin emekli maaslarinda indirime gidecegi okudum. Belki inanmayacaksiniz, OYAK'in emekli maasi vermedigi subaylar da var!

Anlatayim.

1994 yilinin Subat ayinda emekliligimi istedim. Emekli ikramiyesinden baska kurtulusumuz yok gibiydi. Emekli olduk. Ertesi gun, Ciller Hukumeti Turk Lirasinin degerini dusuruverdi, alacagimiz emekli ikramiyesi kusa dondu. Dilekcemiz kabul edilmisti. Geriye donmek yok!... Pasa pasa ikramiyelerimizi aldik. Arkamiza baka baka ayrildik!... OYAK'dan da o gunun parasiyla 10 bin dolardan daha az bir toplu para aldik. 20 yil maasimizin yuzde 10'unu odemistik. Bize 20 yil sonra bugunun 10 bin YTL'sini odeyerek 'hizmetleriniz icin tesekkur ederiz. gule gule...' dediler.

Iki yil sonra, yani 1996 yilinda, OYAK Uyelerine 'Emekli Maasi' vermeye baslamis. Eski uyelerinden de, geriye odeme yapanlara bu hakki tanimis. (Sadece iki yil sure ile...) Niye iki yil sure ile? Uyelerin hepsine -eski-yeni- bu uygulama anlatilmis mi? Ulasmis mi? Bilemiyorum. Benim haberim olmadi. Olsaydi, herhalde ese dosta, akrabaya, kardasa yalvarir 10 bin YTL'yi denk getirir, emekli maasina baglanirdik...

Bilmiyorum. Benim gibi kac kisi var?

Anlayamadigim;

Kazanilmis haklar bu kadar ucuz-basit-yetersiz uygulamalarla nasil insanin elinden alinir?

Yarin, Emekli Sandigi'da;

- Eee vallahi, bir turlu olmuyorsunuz -vefat etmiyorsunuz-, cok oldu size verdigimiz emekli maasi,

derse halimiz nice olur?

Bu is Amerika'da basimiza gelseydi taa Anayasa Mahkemesine kadar giderdik ama...



***

OYAK' IN CEVABI:



Sayın Uyemız

Üyelerin Kurum gelirlerinden ve sosyal hizmetlerden üyelikleri boyunca yararlanmalarına imkan tanıyan Emekli Maaşı Sistemi 30 Haziran 1996 gün ve 4148 sayılı Yasa ile yürürlüğe girmiş olup; emekliye ayrılan üyeler ile ölümleri halinde üye eşlerine emekli maaşı bağlanarak Kurum üyeliklerinin devamı sağlanmıştır.Bu tarihten önce emekli olmuş üyelerin katılımı için Haziran 1998 tarihine kadar süre tanınmıştır. Ancak bu dönemde başvurunuz bulunmadığı için Kurum üyeliğiniz devam etmemektedir.Üyelerden gelen talep üzerine Emekli Maaş Sistemi'nin yeniden emekli üyelerin katılımını sağlamak üzere düzenlenmesi için çalışmalar yapılmış,Yasa değişikliği T.B.M.M.'inde görüşülmek üzere Milli Savunma Bakanlığı'na iletilmiştir.Henüz bu konuda bir gelişme olmamıştır.
Diğer Sistemimiz olan Bağışa Dayalı Emekli Geliri Sistemine katılmanız mümkündür. Bağışa Dayalı Emekli Geliri Sistemindeki iştirakçi OYAK üyesi statüsünde değildir. Bu nedenle, OYAK'ın sunduğu hizmetlerden yararlanamaz; ancak görevdeki üyelerimiz ve Emekli Maaşı Sistemi'ndeki üyelerimiz Kurum'un yasal, sosyal ve diğer hizmetlerinden yararlanabilirler.Sisteme Kurum üyeliğinde 10 yılını dolduran üye görevde veya emekli olsun katılabilmektedir.

Bu sistemden amaç üyeye yüksek gelir sağlanarak üyenin yasamı boyunca gelir ödenmesidir.Daha detaylı bilgiyi web sayfamızda veya yine bu e-posta adresine başvurarak talep edebilirsiniz.

Saygılarımızla

Hizmet Sunum Müdürlüğü

Ordu Yardımlasma Genel Müdürlüğü

Ziya Gökalp Caddesi No: 64 Kurtuluş 06600 ANKARA

http://www.oyak.com.tr/


 
Toplam blog
: 798
: 2506
Kayıt tarihi
: 25.07.06
 
 

Harp Okulu 1974 mezunuyum. 1983'de Kurmay Subay olarak mezun oldum. 1987 yılında Silahlı Kuvv..