Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '17

 
Kategori
Magazin
 

Örf ve adetlere aykırı dizi konuları

Örf ve adetlere aykırı dizi konuları
 

ÖRF VE ADETLERE AYKIRI DİZİ KONULARI


Diziler… Şüphesiz hayatımızın bir bölgesinde yer tutan, belki de hayatımızın ortasında duran şeyler… Hayatımızda yer alan bu yapımların niteliği, vermek istediği mesaj, verdiği duygu, topluma etkisi, kaynak aldığı eserle uyumluluğu, tarihi gerçekliğe uygunluğu, izleyecek kitlelerin geneline hitap etmesi… Bunlar çok önemli. Çünkü; şimdi bel altı espriler, RTÜK’ten ceza alacak derecede müstehcen sahneler, yasak aşklar, toplum ve bireyin ruh sağlığını etkileyecek senaryolar aldı(1) 

Türkiye’de şu anda örf ve adetlere uygun dizi yapan sadece TRT 1 var. Hakikaten TRT dizi ve sinema sektörüne damgasını vurdu. TRT’nin bu performansı yakalayacağını hiç düşünmezdim. Ama isteyince oluyormuş. Özetle başlıca dizileri ele alalım.

Pazartesi PARAMPARÇA dizisi

Öyle bir dizi ki Türk örf ve adetleri ile alakası yok. Mesela Cihan Dilara ile evleniyor. Sonra karısını Harun kapıyor. Akabinde Ozan’ın Cihanın Dilara’yla evlenmeden önce Harun ile ilişkiden çocuğu olduğu ortaya çıkıyor. Karnı geniş Cihan meğer bunu biliyormuş ve Dilara’nın itiraf etmesini beklemiş. Dilara’nın babası muhabbeti de ayrı bir komedi. Dilara’nın annesi zamanında başka bir adamla ilişki yaşamışta falan, filan. Bu diziyi çeviren senarist ya kitap okumuyor ya da Türk örf ve adetlerini bilmiyor.

Çarşamba KARA SEVDA dizisi

O kadar saçma bir dizi ki anlatmak mümkün değil. Zamanın dallas dizisi bile bu diziden mantıklıdır. Resmen film konusu Kemal’in evli bir kadınla yaşadığı gayri resmi ilişki, aşk ve gayri meşru çocuk üzerine. Çok fazla detaya girmiyorum.

 

Pazar O HAYAT BENİM dizisi

Bu dizi de iyice sulandırıldı. Bu dizide de konu beşikteki çocuğu çalma üzerine. Bir yıl Efsun Bahar karışımını izledik. Şimdi de Baharın çocuğunu Efsun kaçırıyor. Konu böyle devam ediyor.

Dizi sayılarını yükseltmek mümkün. Diğer dizileri de eleştirirsek bu yazımız canınızı sıkar. Dizileri bir kenara bıraktım ve şunu düşünmeye başladım. Aklı bel altı konulu dizilere çalışan senaristlerden bu ülke ne zaman kurtulacak. Ne zaman ilim, bilim ve gerçek aşk konulu kaliteli diziler çoğalacak. Hayat bel altından mı ibaret. Hani ne güzel söylemiş atalarımız; ‘Eşek ölür kalır semeri, İnsan ölür kalır eseri’ Türk milletine bel altı böyle diziler mi bırakacaksınız. Emin olun çevirdiğiniz dizileri bu millet en fazla bir gün konuşuyor. Ama düşündüren, kazandıran, insanlığa bir şey katan Yeşilçam sinemaları bile sizden daha fazla izleniyor ve belki de kaç nesil bunları izleyecek. Ne diyelim Allah akıl fikir versin hepimize.   

                                 KAYNAK:

(1)   http://muhabir78.blogspot.com.tr/2014/12/dizilen-diziler-turk-komedi-dizilerinin.html - Fatih ÜNLÜ - 30 ARALIK 2014 SALI

 

 

 
Toplam blog
: 358
: 662
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

4 Aralık 1982'de Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde doğdu.Tavşanlı Fevzi paşa ilköğretim okulu,İmam h..