- Kategori
- Doğal Hayat / Çevre
Organik gıdalarla beslenmek, "güzelliğe" etki yapıyor.
Aysun Bakır, her şeyi ınternetten öğrendi, şimdi de uyguluyor
O, önce bir hanımefendi, daha sonra hanım ağa.
O, önce iyi bir anne. Daha sonra iyi bir karizmatik kişiliği var. Kocası 18 yıllık değişmeyen, insandan anlayan Akpınar Köyü Muhtarı. Kendisi, yani eşi, topraktan anlayan, onu idare eden bir kişi.
BENİ ŞEHRE BIRAKIRLARKEN, YOL ÜSTÜNDE BÖYLESİ MUZİP BİR DUYURUYU RESİMLEMEDEN EDEMEDİK. BU BİR EGE LİSANI AMA, BURALARA KADAR NASIL GELMİŞ. HER HALDE CİVARA BİR EGELİ YERLEŞMİŞ OLMALI.
Bartın’ın merkez köyü Akpınar Köyündeyiz. Şehre mesafesi 6 Km. Aysun Bakır Hanım, topraktan anlıyor. “ Toprak, bilinçsiz kişilerce ellendi, tarumar edildi. Ve de güçsüz bırakıldı. Sun’i gübre ile kuvvetlendirelim dediler, insanlar da sunileşti. Dolayısıyle yaşadığımız hayat da suni’leşti. N’apayım böyle bir hayatı. Onun için, çalışıp çabalayıp toprağı özümüze döndürmeli, bilinçsiz insanların elinden kurtarmalıyız” diyor Aysun Hanım.
Ve bu köy ağasının karısı Aysun Hanım bütün bildikleri ve beklediklerini nerden ve nasıl öğreniyormuş biliyor musunuz? “ İnternetten” Bu uğurda sebzeden, meyveden başka tavuk çiftliği de kurmuşlar geniş alanlarına.
Intrernet’ten satır satır okuyor, satır satır da uyguluyor.
Kendisiyle Ankara’da “Bartın Tanıtım Fuarında tanışmıştık. Giymiş ayağına şalvarı, takmış başına allı yemenisini, giymiş şıpıdık terliklerini, “Organik mamullerini “ tanıtıyordu Bartın’da yetiştirdiği. kendi organik ürünlerinin sergisinde, ısrarla Bartın’a çağırıyordu. “Organik tarımımızı görün” diyerek. Gittik, gördük ve şimdi de yazıyoruz.
Doğal gıda şimdi moda Dünya gittikçe hem kirleniyor, hem büyüyor, hem küçülüp berbatlaşıyor ve hem de sağlığımızı tehdit ediyor Dünyayı çamaşır makinesine sığdırabilsek kolay. 40 derecelik suyla hızlı devinimle çalıştırırsanız, eh, bir parça aklanır paklanır amma, makineye sığmaz meret.
Ama, herkesin evinin bahçesinde meyve ve sebze tarımı yapmasına olanak var temiz havalı, kirlenmemiş yörelerde. Bahçenize yakın lağımlı ırmaklar olmayacak. İs, duman çıkaran, kül kusan fabrika bacaları olmayacak. Asitli sularla toprak sulanmamış olacak. Kısacası, ölme eşeğim ölme. Bahara yonca bitecek. Ha “biraz daha sabret” mantalitesi anlayacağınız. İşte gittiğimiz evde, bu işler tavan yapmış. Bilgi ile donatılarak yapılan tarım mevcut. Sebzelerin yüzü gülüyor bir kere.
Aysun Hanım diyor ki: “Ekmek zamanla bozulur. İyiye alamettir. İçinde katkı maddesi var demektir bunun adı. Uzun müddet dayanması için henüz formülü yok.” Öğrendiğimize göre, organik ürünlerin ömrü, kısa oluyormuş.
Aysun Hanım konuşmasını şu şekilde sürdürüyor: “Dengeli beslenme alışkanlıkları olan kimseler, doğal gıda ürünleriyle beslenmese deolurmuş.. Ne demekse. Bunu doktorlar diyormuş ayrıca. Bir de yaygın bir kanaat var buralarda. “Organik gıdalarla beslenmek, güzelliğe etkiliyor”
Bu gün, pek çok ürünün genleri ile oynandığını biliyoruz. Doğal ürün kullandığımızda ise, vücudumuzu kirleten nesnelerden korunmamıza vesile oluyor.
Dünyada “kara delik”atmosferde büyüyor. Hayvansal dışkı yığınlarına, devletlerin aldırdığı yok. En başta Amerika. Bu yüzden de balıklar karaya vurmakta, cıvalı katranlı, asitli fabrika suları nehirlere karışıyor. Oradan da sulama suyunu kirletiyor. Önlem alma hak getire. Yer altı sularımız da kirleniyor bu arada.
Velhasıl, yediklerimiz, içtiklerimiz, dumanlı, sisli, berbat bir şey. Tencerede kaynatılınca, farkına varmıyoruz. Her gün birer milim halinde zehirleniyoruz çaktırmadan.
Büyük şehirde yaşayanlar, tesadüfen mi yaşıyor acaba?
GEZEN TAVUĞUN YUMURTASI ÇOK MAKBULMÜŞ. ÇOK GEZEN "GEZENTİLER" GİBİ, ANLAYACAĞINIZ. AMA BİZ YUMURTA YERKEN, GEZİYOR MU, OTURUYOR MU BİLEMİYORUZ. NERDEN BİLELİM HEM, Dİ Mİ ? TAVUĞU KONUŞTURSAK, ANCAK ONDAN ÖĞRENEBİLİRİZ GEZENTİ Mİ, AYAĞINI KIVIRARAK OTURAN MI, YÜRÜYEN Mİ OLUP OLMADIĞINI ÖYLESİ ANLARIZ.
AYSUN HANIMIN İKİ YAKIŞIKLI ÇOCUĞU VAR. İKİSİ DE ÜNİVERSİTELİ.
SACDA EKMEK. GEL KEYFİM GEL.
AMASRADAN BİR ANI
BU YÖREDEKİ CEVİZİN ADI: " CÖVÜZ" NE KADAR DOĞAL DURUYOR DEĞİL Mİ*
ANKARADA, BARTININ TANITIMINA BİLE GİTTİ BAKIR AİLESİ. KENDİLERİ İLE TANIŞIKLIĞIMIZ BURADAN BAŞLADI.. DOĞAL BESİNLERİ SERGİLİYORLAR VE HERKESE TATTIRIYORLARDI.
BAKIR AİLESİ, BİR EKSİKLİĞİ İLE
AYSUN BAKIR. HER ŞEYİ, INTERNETTEN ÖĞRENDİ.
CENNET ELMASI DEDİKLERİ ŞEY
ÜÇ KATLI MODRN EVİN ÖNÜNDEN UZAYIP GİDEN SERALAR
NURETTİN BAKIR, HEM MUHTAR, HEM EVİN REİSİ, HEM DE UZMAN, OTOBÜS ŞİRKETİNİN GENEL MÜDÜRÜ. ŞAKACI VE KİBAR İNSAN
EVLERİNİN SALONUNDA BAKIR ÇİFTİ
AYSEL BAKIR. HER ŞEYİ INTERNETTEN ÖĞRENDİ
BAHÇEDEN BİR KÖŞE
TERASTAN MANZARA. HAVA BURADA ÖĞLEYE KADAR HEP SİSLİ