Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '11

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

Organik üretimi destekleyelim

Organik üretimi destekleyelim
 

Tarım üretiminde kimyasal girdi kullanmadan, tamamen doğal ve sağlıklı girdi kullanarak yapılan üretime organik üretim deniyor. Organik üretim yapan çiftçiler isterlerse bu kontrollü üretimi sertifikalandırabiliyorlar. Organik sertifikası olan çiftçiler ürünlerini piyasada daha yüksek fiyattan satabiliyorlar. Günümüzde marketlerde de organik ürün standartlarının sayısı her geçen gün artıyor.

Organik tarımın amacı, toprak ve su kaynaklarını ve havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Organik ürün sertifikalandırması artık sadece besin maddelerinde değil, giyim mağazalarında aldığımız tişört, pantalon, kazak vbg. her türlü giyim ve kullanım eşyasında da uygulanıyor. Örneğin bir kot pantalon 25-30 TL ise organik sertifikalı bir kot pantalon çok daha pahalıya satılabiliyor.

Günlük yaşamda gıda olarak et, süt, yumurtayı örneğin çokça tüketiyoruz. Bu ürünlerin organik ürün olarak sertifikalandırılabilmesi için bazı kurallara uyulması gerekiyor. Örneğin sığır ve tavuk yetiştiricliğinde "hayvan refahını" garanti etmeniz gerekiyor. Yani hayvanların fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı ve huzurlu bir hayat sürmelerini sağlamalısınız. Hayvanlardan belirli şekil ve ölçülerde, etik kodlara uyarak yararlanmalısınız. Tavuklar ve inekler çiftliklerde özgürce hareket edebilmeli ve doğal beslenebilmelidir. Hayvanların doğal beslenmesi katkılı veya genetiği değiştirilmiş besin almasının önlenmesi gerekmektedir. Tavuk ve inekler strese girmemelidir !

Strese giren hayvanın etninin lezzet kaybına uğradığı da kanıtlanmıştır. Çünkü stres sonucu gelişen bazı patojenler olumsuz durumlara yol açmaktadır. Kesilecek hayvan ne kadar az strese girerse kaslarında bulunan glikojen o kadar az kullanılır bu da etin gevrek olmasını sağlar. Eğer hayvan kesim öncesi stres yaparsa glikojen harcanır, et halk tabiri ile “sert düşer”. Buda hayvan ne kadar körpe olursa olsun pişirme süresini uzatır, etin lezzetini kaybetmesine yol açar.

Sağlıklı beslenmek, kanserden korunmak herkesin hakkı. Bunun için yediğimiz gıdalara dikkat etmek, güvenli bir şekilde gıdamızı almamız çok önemli.


 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..