Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '08

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Orkide yetiştirilmesi

Orkide yetiştirilmesi
 

Siz de orkide yetiştirebilirsiniz!


Gelin, işlerinize ve düşüncelerinize biraz ara verin de, yaşamımıza renk katacak ve ruhumuzu eğlendirecek hobiler dünyasına gidelim.

Bunca can sıkıcı politik gündemden uzak durup onun yerine hobilerle uğraşmak, daha anlamlı bir gerçektir inanın!

Benim kişisel hobilerimden birisi egzotik bitkiler yetiştirmek. Bu uğraşımı başka meraklılarla paylaşmak ve okunduğunu görürsem bu konuda devam yazıları vermeyi planlıyorum. İlk yazıma bugünlerde çiçekli olan Orkide ile başlıyorum.

Orkideler (Orchidaceae)

Çok nadide olan orkideler, geçmişte üretme güçlüğünden ötürü çok pahalı çiçeklerden iken, günümüzde göreceli olarak ucuzladı ve artık evlerimizi süslüyor.
Burada sizlere eğer bu çiçeği seviyorsanız nasıl bakımını yapacağınızı, nasıl çiçek açtırıp nasıl üreteceğinizi anlatacağım.

Başlangıçta belirttiğim gibi orkideler çok nazlı, yetiştirmesi güç çiçekler.

Bu işin sırrı ise seçeceğiniz orkide türünden geçiyor. Tropiklerde binlerce türden orkide olmasına karşın oldukça iri çiçekleri yüzünden en çok üretilen tür, Phalaenopsis.

Benim önerdiğim de bu tür.

Kalın yapraklı olan bu türün çiçekleri uzun dayanıyor. Benim gibi hobi olarak orkide yetiştirenleri çiçek açarak ödüllendiriyor!

Bakımı: Çiçekçiden aldığınız orkidemizi, aydınlık ama direk güneş ışığı vurmayan oda sıcaklığında bir ortamda tutuyoruz. Suyunu ölçülü veriyor, köklerini çürütmüyoruz. Spreyle arada bir nemlendiriyoruz. Çiçekler dökülünce, dal şeklindeki çiçek sapını olduğu gibi bırakıyoruz. Belki en uçtaki kurumuş ince kısmı varsa, sadece bu uç kısmı boğumun üzerinden kesiyoruz.

Çiçeğimize aynı çiçekli dönemdeki özeni göstererek bakımına devam ediyoruz. Ayda bir yakmadan suda eritilmiş gübreli su ile ölçülü bir gübreleme yapıyoruz. Tercihen varsa orkideler için hazırlanmış gübre karışımı kullanıyoruz.

Sabır edersek, 6 ila 8 ay sonra aynı dal üzerinden tekrar çiçek açıyor.

Üretilmesi: Orkidemiz çiçekli dönemi geçirdikten bir süre sonra dibine bakılır eğer ana bitki kadar güçlü görülen ikiz veya üçüz rozet görüyorsak, çoğaltmaya hazır demektir.

Aynı büyüklükte boş saksı(varsa şeffaf yoksa ışık geçirir beyaz saksı) ve yumuşak hazır bitki toprağı (torf değil, perlitli toprak!) hazırladıktan sonra, bitki yavaşça saksısından çıkarılır.

Dikkatle kökleri koparmadan, hafifçe sarsarak üretilecek parça kökleriyle ana parçadan ayrılır. Ana bitki dibine malzeme kaybı kadar bir avuç toprak eklenerek yine saksısına yerleştirilir. Sıra yavru orkidenin dikimine gelince, saksı dibine varsa havalandırması ve bitkinin tutunması için lif (Hindistan cevizi veya keten lifi) yerleştirildikten sonra, toprak konulur. Bitkinin topraktan çıkmış kökleri kırmadan dikkatle içine yerleştirilir. Boşluklara avuçla toprak dökülür, yine kökleri kırmadan hafifçe parmakla sıkıştırılır.

Dikimde dikkat edilmesi gereken bir nokta, orkidenin sökmeden önce dışarıda olan hava köklerinin yine saksıda değil dışarıda olması sağlanması gereğidir. Orkidelere has bu havai kökler, doğal ortamları olan tropik iklimlerde havanın neminden beslenirler.

Dikimden sonra toprağınızı zaten hafif nemli idiyse, köklerin yeni toprağa alışması için sulamayı ertesi güne bırakın. Bundan sonrası artık sizin düzenli bakımınıza kalmıştır. Yavru orkide önce zayıf bir sap üzerinde bir iki çiçek verdikten sonra, ikinci dönemde güçlendirdiği sap üzerinde güzel çiçekler açacaktır!

 
Toplam blog
: 22
: 13682
Kayıt tarihi
: 25.08.06
 
 

Amaç hasbıhal. Sohbetinden uzak kaldığım dostlarla ve yazılarımı beğenen okurlarla görüşlerimi payla..