Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Ormanı neden yakıyorlar ?

Ormanı neden yakıyorlar ?
 

İnsan eliyle bozulan doğa, bunun karşılığını çok acı bir şekilde ödetmeye hazırlanıyor.

Küresel ısınmanın getireceği doğal efetlere karşı bilim adamları sürekli insanlığı uyarıyor.

Bu konuda yapılan çalışmaların dengeyi eski haline getiremeyeceği çok açık. Ama el birliği ile tüm ülkeler bu yönde çalışırsa belki felaketlerin geliş zamanını uzatabiliriz. Ancak birçok ülkede devlet politikası düzeyinde bir çalışma pek görülmüyor. İşin vehametini kavrayan çok az sayıda ülkenin çabası ne derece etkili olacak ilerde göreceğiz.

Doğal dengenin en önemli ayağı olan ormanlar, her sene binlerce hektar olmak üzere yok oluyor. Hadi diyelim ki bunu önlemek her zaman mümkün değil ama ya cahilce hareketler sonucu çıkarılan yagınlara önlem almak mümkün değil mi? Ülkemizde çıkan orman yangınlarının pek çoğu insan eliyle çıkıyor.Halkımız aşırı derecede cahil ve de duyarsız. Yapılan incelemeler sonucu; Orman yangınlarının %94ü insanlardan kaynaklanırken sadece %6sı doğal afetlerden kaynaklanıyor. İnsan kaynaklı bu yangınların önemli iki ana sebebi dikkatsizlik ve kasıt.

Kasıt denildiğinde karşımıza çıkan nedenlere baktığımızda insanı hayrete düşüren, bu kadarı da nasıl olabilir diye aklımızın alamadığı şeylerle karşılaşıyoruz.

Düşüncesizlik sonucu çıkanları anız yakma, tarla temizleme, sigara, piknik ateşi, çoban ve avcı ateşler olarak sıralayabiliriz. Ama diğer nedenler o kadar saçma ve komik ki insanın aklı bir türlü almıyor.

Öldürdükleri kişilerin cesedini ortadan kaldırmak ,

Ormandaki usulsüz işlemleri, kaçak kesimleri kamufle etmek,

Ormana yakın köylerde;
insanlar kendilerine iş yaratmak için ,sevmedikleri komşularının düğünlerini sabote etmek için yangın çıkarıyormuş. Nedeni ise söndürme çalışmalarına tüm köylüler katıldığı için düğüne giden insan sayısı azalması ! Yani böyle bir sebep olabilir mi?

Bazı köylerde ise... Siyasi parti taraftarları, rakip partinin kalabalık toplamasını engellemek için ormanları ateşe veriyormuş.

Bir de çocuklar var...Yangınlara müdahale eden helikopter ya da uçakları görmek için ağaçları yakıyorlarmış.

İnsan duyunca ne düşüneceğini şaşırıyor doğrusu...


Tarım ve Orman Bakanlığı özellikle orman köylülerine yönelik eğitim bilinçlendirme çalışmalarına 2002 yılından itibaren öncelik vermiş ama görülüyor ki halen istenilen sonuca ulaşılamamış. Sorumluluk bilincine bir türlü ulaşmayı istemeyen bir takım kişiler hala acımasızca ormanlarımızı katletmeye devam ediyor.

Cezaları inceledim aslında epeyce ağır ama insanlar üzerinde bir türlü caydırıcı olamıyor.

Acaba diyorum bu bilinçlenmeyi kuvvetlendirmek için tüm köye mi ceza kesilse. Belki o zaman birbirlerini kontrol etmek için çaba sarfederler.

Sevgimle.



 
Toplam blog
: 351
: 3216
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Emekli olmaya çalışan bir sanatçı,yazmaktan büyük keyif alıyorum. Kocaeli Gölcük' de oturuyorum e..