Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

19 Mayıs '19

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Ortancaları Yaza Hazırlamak

Bahçenizde veya balkonunuzda ortanca bitkileriniz var mı? Şuan nasıl gözüküyor? Çicek açmaya başladı mı? Peki ortancaları yaz mevsimine hazırladınız mı? Ortancalarınızın bu yaz iri, güzel ve bol çicek açmasını ister misiniz?  O zaman yaz mevsimine girmeden hemen  ortancalara aşağıdaki bakımları yapalım.

Öncelikle mevcut ortancalarınızı gözlemleyin. Şu anki durumlarını not alın ve bitkinizdeki eksik gördüğünüz yerleri tespit edin.

Mevcut ortancalarınız etrafında yabani otlar var ise onları temizleyin ve mutlaka toprağını el çapası ile havalandırın. Unutmayın ortanca toprağı nefes alırsa bitkinin kökleri daha iyi gelişir.

Eğer Ortancalarınızın toprağından memnun değilseniz, toprağını verimsiz buluyorsanız;  mevcut toprağına killi ve organik gübre bakımından zengin toprak katın ve karıştırın. Bu karışım bitkinizi besleyecek ve daha çok çicek açmasını sağlayacaktır. Bitki marketlerinden veya fidanlıklardan temin edebileceğiniz özel ortanca toprakları ile de  bu etkiyi sağlayabilirsiniz.

Ortancalarınız ister saksıda ister bahçenizde dikili olsun ama mutlaka yarı gölge yarı güneşli bir ortamda olsun. Çok güneş gören alanlarda ki ortanca bitkilerinde deformeler gözükmektedir.

Bol ışık alan ortancalar daha hızlı ve sağlıklı gelişme göstermektedir.

Bitkiler  yaz mevsiminde suya daha çok ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle ortanca bitkilerinizin sulamasına dikkat edin ve düzenli aralıklarla bitkinize su verin. Özellikle sabah yapılan sulamalar bitkinizin su ihtiyacını daha iyi karşılayacaktır.

Ortanca bitkileri iyi bakıldığında hızlı gelişme göstermektedir. Eğer yazın bahçenizde dolgun ve sağlıklı ortanca bitkileri görmek istiyorsanız, ortancalara bahçenizde geniş mekan ayırın ve yanına başka bitki dikmeyin.

Ortanca bitkileri gelişme aşamasındayken ve çicek açma dönemindeyken bitki besinlerine çok ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle düzenli aralıklarla bitkinin ihtiyacına göre gübreleme yapın. Özellikle ortancalar için özel gübrelerden temin ederseniz daha etkili bir bakım gerçekleştirmiş olursunuz.

Ortancalarınız daha çicek açmadı ise ve yaz mevsiminde ortancanızın rengini mavi veya pembe görmek istiyorsanız toprağına özel karışımlar katmanız gerekmektedir. Toprağına alüminyum sülfat( paslı demir çubuğu saplayıp sulamak veya çivit ilave etmek de bitki rengini mavileştirir) karıştırırsanız çicekler mavi veya morumsu mavi olacaktır. Eğer toprağı alkalileştirirseniz(sirke veya ortanca gübresine kireç karıştırılması da çicek rengini pembe yapar) çicekler pembe veya kırmızımsı pembe rengine dönecektir.

Ortancalarınızı çoğaltmak istiyorsanız yaz başında bitkiden aldığınız çelik ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bitkiden aldığınız 9-10 cm’lik yeşil sürgünleri köklendirici sıvı gübresine batırın. Daha sonra torflu, killi ve besin maddece zengin bir toprağı olan saksıya dikin. Yarı gölge bir ortamda ilk sulamasını yaptıktan sonra çeliğin  köklenmesini bekleyin. İsterseniz çeliklerin üzerine delikli naylon örtüp sera etkisi oluşturarak daha çabuk köklenmesini sağlayın. Belli bir süre sonra köklenmesi ve ilk sürgünlerini çıkarmış küçük ortancalarınızı ister saksınıza ister bahçenize dikim yapabilirsiniz.

Unutmayın yaz mevsimi genellikle bitkilerin sık hastalandığı zamandır. Bu nedenle bitkilerinizi ara ara gözlemleyin. Bitki üzerinde böcek veya yapraklarında deformeler görmeye başladıysanız hemen zirai ilaç satan yerlerden bitkinin hastalık durumuna göre ilaç alın ve ilaçlamayı uygun koşullarda belirli aralıklarda uygulayın.

 

DOĞANIN TÜM ENERJİSİ VE GÜZELLİĞİ SİZE HUZUR, MUTLULUK GETİRMESİ DİLEĞİMLE………………..

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..