Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '06

 
Kategori
Felsefe
 

Örtünmek istemiyorum

Göçebe yurtları vatan edinmiş yüzyıllardın göçmüş bir milletin insanlarıyız. Tabiiki kendimizi türk hissediyorsak. Göç yollarında bazan örf ve ananelerimizi bıraktık , bazende bizim olmayanları aldık.

İnanç bunlardan biri...

Gök anrıya inanan atalarımız artık unutuldu Allah a inanan nesiller yerini aldı. Herkes kendi yaşam tarzına inancı uydurdu ve ortaya El kaideden irana Endonazyadan ABD ye TÜRKİYEden çine inancın farklı yoprumları ortaya çıktı. Aslında inancın tek olması doğru iken Peygamber sonrası yorumlamalar bu farklılıkları ortaya çıkardı.

Örtünmekte bunun bir yansıması.

Din alimleri bile tam bir mutabakata varamamışken her toplum örtünmeyi farklı algılayıp farklı yorumlamaya başladı.

Örtünmek

Örtmek neyi niçin örtmek

Örtmek gizlemek mi saklamakmı yada paylaşmamak mı

İnançta örtünmek gizlemeyimi amaçlıyor yada kimden gizlemeyi

Burada islamın erkek yorumuna takılıyor insan Hz Ademin bir parçası olarak ifade edilen kadın garip bir yapı içine sıkıştırılmış.

İslamın erkek yorumu

İslam erkeklerin tekelinde kalarak erkekler için din kavramını geliştirmiştir.

Kadın Hz Muhammed zamanında inancın sosyal hayatın içinde savaşta siyasette yer alırken peygamberin ölümünden sonra arap kültürüne geri döndürülmüştür.

Türklerin islamı kabul edişi yorumlayışı farklılıklar gösteriyor. Türk gelenekleriyle yoğrulan inanç şu an anadoluda yaşanan islamdır . Sosyal hayatıniçinde iş hayatında cemiyette sokakta kadın hep vardır. Şehirlerde cumhuriyet kadını daha kendinden emin eşit hak ve sosyallikte hareket ederken doğuda törenin içine sıkışmış inançtan çok töreyi yaşar olmuş.

birde arap yaşam tarzını ilke edinmiş inancı arap yorumu ve ananeleri ile yaşamaya çalışan son zamanlarda da şehir hayatına bu yorumlamayı getiren bir tarz gelişti.

Bu karışıklığın ortasında kadın ne istiyor onu soran yok islamı yorumlayan bir kadın yok kurana meal ve tefsir yazan bir kadın da (kamuoyunda bilinen) yok.

Tüm bunları göz önüne aldığımızda kadın örtünmek istiyor mu sorusunu ekonomik özgürlüğünü eline almış erkekle eşit olduğuna inanan kadınlara sormak gerekiyor

sen örtünmek istiyorsan o senin inancın sana karışamam

 
Toplam blog
: 6
: 691
Kayıt tarihi
: 20.10.06
 
 

Karadeniz'in en önemli ili Trabzon'da hayatın bana tanıdığı fırsatla 36 yıldır yaşamaktayım. Karade..