Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Neslihan ERDOĞDU Serbest

http://blog.milliyet.com.tr/kariyerkoc

18 Aralık '07

 
Kategori
ÖSYS
 

Öss öncesi önemli dönemeç… (Lise son sınıf öğrencileri için)

Öss öncesi önemli dönemeç… (Lise son sınıf öğrencileri için)
 

ÖSS’ye hazırlanan öğrenciler için önemli bir döneme geldik, bu bir dönemeç.. İlk dönemeç… Önemli bir dönemeç…

Şuanda lisede okumakta olanlar hazırlık sürecine ağustos ayında başladılar yani 4 ay oldu..

Bu dört ayın ilk başlarında pek bir sorun yoktu, dershane yeni başlamıştı ilk heves dersler, testler sorunsuz ilerlendi, sonra okul başladı ve sonra da sınavlar.. Tempo gittikçe arttı. Hem okul dersleri yürütülmeye çalışılıyor hem dershane, etüdler, bazıları özel ders de alıyorlar yani tempo yükseldi, özel zaman azaldı, sınavlar ve sonuçları belki moral bozucu olmakta…

Şu andaki tablo bu… Bu tablo bazı öğrenciler için oldukça sıkıcı..

Düzenli ve tempolu çalışmaya alışkın olmayan bir öğrenci için bu bunaltıcı bir durum.

Bu aylar, tam bu aylar bıkmaya başlanılan, bunalımların yavaş yavaş başladığı, çalışma temposuna alışamayanların morallerinin bozulmaya başladığı bir dönemdir.

Aralık ocak aylarında yaşanan bu dibe vuruş atlatılarak, bu moral bozukluğu olumlu yönde kullanılırsa oldukça da iyi sonuçlanmaktadır.

Yani öğrenci durum değerlendirmesi yaparak, ne yaptım?, neyi eksik yaptım? daha farklı ne yapabilirim? şeklinde sorular sorarak kendini sorgularsa bu duygu durumu olumlu sonuçlandırılabilir ki, yapılması gereken de budur… Aslında öğrencilerin her sınavdan sonra puandan bağımsız kendi içlerinde bir değerlendirme yapmaları çok yerinde ve geliştirici bir tavır olacaktır.

Amacını belirlemiş ve ne yapmak istediğini bilen öğrenciler de zaman zaman olumsuz düşünseler bile kararlılık gösterenler, sonuç almaktadırlar.. Başaranlar gerçekten de asla vazgeçmeyenlerdir… Bunun örneklerini yıllar içinde çok kereler görmüş biri olarak bana güvenilmesini isterim…

Ancak bir kısım öğrenci olumsuz tarafından bakarak yapamayacağım şeklinde vazgeçişler de yaşayacaklardır ki, kendileri için kötülük yaptıklarını gelecek yıl daha iyi fark ettiklerinde iş işten geçmiş olacaktır.

Öğrenci bu yıl için sonuç almasını olanaksız bile görse çalışmasını bırakmamalı ve belki aynı tempoda olamaz ancak, kesinlikle dershaneye ve çalışmalarına devam etmelidir.

Bu öğrenci üniversite okumayı hedeflemiş ve lise bittikten sonra bunu yapacağım dese bile bu yılın boşa harcanmaması ve bu yılın alt yapı oluşturmak için kullanılması çok yerinde olacaktır. Hepimiz biliyoruz ki kişisel farklılıklar, hedeflerdeki farklılıklar süreç üzerinde çok etkili ve belirleyici.

Bu dönemde “yok ben bu işi bu yıl yapamayacağım” noktasına gelen öğrencilerin durup soluk aldıktan sonra devam etmelerini gelecek yılki performansları açısından çok önemli buluyorum…

Bu dönemde anne babalar için söyleyeceklerim ise şöyle…

Aileler çocukları için bu sürecin zor ve yıpratıcı olduğunu biliyorlardı ancak şimdi yaşamaya ve yakından hissetmeye başladılar.

Burada doğru tavır takınmak hem aile ilişkileri açısından hem de doğru yönlendirme açısından önemlidir.

Bu dönemde en çok ailenin, ”her istediğini yapıyoruz, dersse ders, hocaysa hoca , başka ne yapabilirim ki , BİZİM ZAMANIMIZDA……“ türünden tavrı işe yaramadığı gibi sorun yaratan bir tavırdır.

Bu durumda olan gence en iyi gelecek olan şey “anlaşılmak”tır.

Anlaşıldığını hissederse, sıkıntıları, bunalımları ve stresi de azalacak bir ölçüde rahatlayacaktır. Oysa anne-babalar son derece olağanüstü durumlar yaratarak çocukların kaygılarını daha da arttırmakta sonra da ne var canım canın sağ olsun diye inandırırcılıktan uzak bir söylem geliştirirler. İnanın ki kaygı bulaşıcıdır ve çocuklarımıza çok kolay bulaşır.En çok duyduğumuz şey “ben hiç belli etmiyorum” dur ki, insan olan sizlerin bunu başarması hiç mümkün değildir, hele de çocuğunuzdan gizlemeniz, olanaksızdır.

Bu dönemde ailelerin yapması gereken “oğlum/kızım haklısın valla, ne zor senin durumun , sık dişini kalan zamanı da kullan bitsin bu iş”…şeklinde ona anlaşıldığını hissettiren ve de umut veren mesajlar vermektir.

Herkese kolay gelsin… Bayram ve yılbaşı tatillerinin de tehlikeli olduğunu söylememe gerek olduğunu düşündüm.

ÖSS ye girecek öğrencilerin bu zamanlar çok değerli görmeleri telafi zamanı olarak, avantaj yaratan ölü zamanlar olduğunu bilmelidirler.

İlk dönemeçte dökülüp saçılmadan, diğer dönemeçlere ulaşılması dileklerimle….

 
Toplam blog
: 157
: 876
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

HAYAT YÜZ ÇİZGİLERİ YÖNÜNDE İLERLER.. ..