Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Osteoporoz olup olmadığımı nasıl anlarım?

Osteoporoz olup olmadığımı nasıl anlarım?
 

Osteooporoz


Hasta osteoporoz olup olmadığını nasıl anlar?

Ailenin tıbbi geçmişi ve kemik kütlesi ölçümü eksiksiz bir osteoporoz incelenmesinin bir parçasıdır. Genellikle, bir kemik kırılması osteoporoz’un ilk belirtisi olarak kabul edilir. Doktordan bu hususta risklerin neler olduğunu daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak bilgiler istemek gerekir. Ne gibi önlemler alınabileceği, bu konudaki seçeneklerin neler olduğunu bilmek hastalığın daha ciddi problemlere yol açmaması için önemlidir.

Normal röntgen, çok ilerlemediği taktirde, osteoporoz’u belirlemekte yeterli değildir, ancak diğer radyolojik yöntemler bunu belirlemek için yeterli olacaktır. Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) kemik yoğunluğunu tahmin etmekte kullanılacak birçok aygıt türünü onaylamıştır. Bunların büyük bir çoğı göğüs röntgeninden çok daha az radyasyon gerektiren yöntemlerdir. ''Osteoporoz Ne Anlama Gelir?'' başlıklı yazımda osteporoz ile ilgili bilgi vermeye çalıştım.

Doktor, kemik yoğunluğu testi isteyeceği kişinin tıbbi öyküsünü ve risk etkenlerini dikkate almak durumundadır. Test neticeleri bu hastanın yaşı, cinsiyeti ve vücut ölçüleri için belirlenmiş standart değerlerle kıyaslanır. İskeletin farklı bölümlerinde ölçümler uygulanabilir, bundan dolayı herhangi bir yerde düşük yoğunluk belirlenmesi düşündürücü bir olgu olarak karşıya çıkar. Kemik yoğunluğu, şayet bir hasta kuşkulu bir kemik kırılmasına maruz kalmış ise, osteoporoz tanısının onaylanması, ya da önleyici adımların atılabilmesi adına düşük kemik yoğunluğunun belirlenmesi bakımından fayda taşır.
 

 

Prof. Dr. Ateş Karateke

www.ateskarateke.com

 
Toplam blog
: 34
: 844
Kayıt tarihi
: 21.02.14
 
 

Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı ve Ürojinekolog  www.ateskarateke.com ..