Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '07

 
Kategori
Otomotiv
 

Otomotiv ve demiryolları

Otomotiv ve demiryolları
 

Bugün iş arkadaşım Beyti ile Renault'tan dönerken yolda birçok otomobilleri taşıyan treyler gördük. Bir çoğumuz görmüşüzdür, o canım sıfır arabaları hoplaya zıplaya taşıyan treyleri. Çağ dışı bir görünüm değil mi? Günümüzde yılda bir milyona yakın araç ihrac ediliyor. Bu gurur duyulacak bir rakam. Ve önümüzdeki dönemlerde bu rakam daha da artacak gibi. Bu araçları, daha çağdaş bir şekilde taşıyamaz mıyız. Kanımca bu çok zor bir durum değil.

Bahsi geçen ihracatı yapan firmalar Marmara bölgesinde. İhracat; Gemlik, İzmir ve Gölcük'ten yapılıyor. Buradaki limanlara demiryolu bağlantısı yapılmalı. Bursa'dan Gemlik'e, yine Bursa'dan Susurluk'a (oradan İzmir'e), ayrıca Trakyada Muratlı veya Çorlu'yu Tekirdağ'a demiryolu bağlantısı yapılmalı. Bursa'dan Renault ve Tofaş'ın ister Gemlik, ister İzmir limanına vagonlarla araç taşıdığını düşünün. Veya Gemlik'ten Tekirdağ'a feribotla oradan trenle Avrupa'ya sevki düşünün. Gölcük veya İzmit limanlarından demiryolu bağlantılı sevkiyatı düşünün.

Otomotiv firmalarının üst düzey yöneticileri birlik olup devlet ile bu işi çözmelidirler. Günümüzün çağdaş anlayışı bunu gerektiriyor. Bursa'yı, İzmit'i, Adapazarı'nı demiryollarıyla dünyaya bağlamalıyız. Otomotivin bu gücü demiryollarını tekrar canlandırmalıdır. Diğer sektörlerin bu anlayışı destekleyeceklerinden eminim. Yıllarca demiryollarını arka plana atan otomotiv sektörü borcunu ödemeli...

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..