Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Outlook!.. Hotmail, Outlook oldu!

Outlook!.. Hotmail, Outlook oldu!
 

Sanırım 1 ay kadar önceydi.
Her zamanki gibi hotmail’imi açtım, maillerime bakacaktım… ama o da ne? Hotmail açılır açılmaz o gitti, yerine Outlook diye bir sayfa geliverdi önüme.

Şaşırdım tabii…
Dedim n'oluyor? Hotmail nereye gitti? Bu outlook da neyin nesi?
Fakat o ilk anki şaşkınlığım hemen geçiverdi, zira hotmailim’deki bütün veriler, maillerim filan hepsi o sayfada yine duruyordu zaten yerli yerinde.

Dedim herhalde, kendi içinde bir yenilenme, bir sayfa düzeni, format değişikliğine filan gitti.
Zaten açıklama mahiyetinde baktım bir mail de gelmiş… Onu biraz okudum inceledim, tamam bir sorun yok. Hatta çok daha güzel ve kullanışlı daha pratik bir hale gelmiş… Kutluyorum buradan böylece Microsoft’u da.

Sanırım bazı kullanıcılar hotmaili de yanlış kullanıyor olmalılar ki onlar daha farklı bir durumla karşılaşmışlar. Bendeki gibi otomatik olarak hotmail direkt outlook’a dönüşmemiş diye anladım zira onların anlattıklarından.

İşin kötüsü, doğrudürüst bir araştırma filan da yapmadan hemen klavyeye sarılıp şikayet ve kötüleme, karalama kampanyasına girişmişler her zaman yaptıkları gibi… Ne diyeyim, Allah daha bir bilinçlendirsin öyle insanları, daha iyi huylar ve alışkanlıklar nasip etsin.

İnsanoğlu NEDEN hemen ilk anda hiçbir bilgisi zaten olmadığı HALDE, bir konuda hemencecik aklına ilk geliveren olumsuz bir şeyi, yani esasen sadece “zannetmekte olduğu bir şeyi”, sanki bir doğruymuş, sanki gerçek oymuş gibi hareket eder, gerçekten bunu anlamak çok zor bir şey.

Hayır, hal böyle olunca, diğer başka insanlar da gerçeğin, doğrunun sanki o olduğunu düşünüyor, öyle sanıyor! En kötüsü de budur zaten. Yani yalan yanlış şeyler söylenerek, insanlar da yanlışa yönlendirilmiş yanlış düşündürtülmüş oluyor. Berbat bir durumdur. Bir toplum için son derece yanlış ve zararlı bir tutumdur.

Neyse... işin aslı ve hadise şudur arkadaşlar: (doğrusunu yine ben söylemek zorunda kalıyorum işte mecburen):
Hotmail ismini değiştirmiş sadece, Outlook olmuş.
İşin temelinde de hotmail’in artık hantallaşmış olması, çağın ve sektördeki gelişme ve yeniliklere de paralel olarak bir atılım yapması gerekliliğinden dolayı, diğer sosyal ağ ve e-posta servisleriyle de bir rekabet söz konusu olduğundan radikal bir değişime, bir yenilenmeye gitmiş durumda.

Yani e-posta hizmetinin ücretli olması gibi bir durum filan söz konusu değil.
Sanırım bazı insanların bahsettiği o telefon verin, sms atın, şu noyu arayın, şifre değiştirin vs. vs. gibi durumlar da bu değişikliği daha önceden bilen başka insanların, DURUMDAN İSTİFADE, yine bu değişiklikten haberi olmayan ama araştırmayıp da her denilene veya her aklına gelene de kanan, böylece de kendini bilmiş de zanneden diğer bazı insanların bu bilmeyişlerini ve zaafiyetlerini kullanarak, maalesef toplumda sıkça rastladığımız o yine kötü niyetli insanların, kötü niyetli çabalarının sonucu olsa gerek.

Yoksa o tür durumların hotmaille hiçbir alâkası olduğunu düşünmüyorum ben şahsen. Zira bana niye öyle olmadı mesela? Gerekli açıklamayı üstelik hotmail yapmış bile zaten. Ne şifrem kayboldu, ne maillerim kayboldu, ne kayıtlarım, ne de başka bir şey!

Bu yönde derlediğim açıklamalar da özetle şöyle:

Sosyal ağ sitelerinin giderek yaygınlaşması ve bu sitelerin de kullanıcılarını farklı yerlerdeki mail adresi yerine kendi mail adreslerini kullanmaya mecbur etmeleri nedeniyle Hotmail kullanıcı sayısı da giderek azalma göstermekteydi. Microsoft radikal bir değişiklik yaparak popüler e-posta servisi Hotmail yerine Outlook getirme kararı aldı. Microsoft, tablet PC ve masaüstü bilgisayarları tek bir merkezde toplayan Windows 8'in ardından, bir değişiklik de hotmail’de yaparak, popüler e-posta servisi Hotmail’in de ismini değiştirdi. Hotmail artık Outlook.com oldu.

Microsoft’un hotmaili bırakıp Outlook.com’a geçmesinin  en büyük nedeni sosyal ağ siteleri diyebiliriz. Windows 8 ve Windows Phone işletim sistemleri bu servisi baz alırken, ekstradan çeşitli özellikler de Outlook.com adresine eklenmiş durumda. Misal, Skype ile konuşmak istediğinizde ya da Facebook, Twitter gibi popüler sosyal ağ sitelerine bağlanmak istediğinizde, bunu Outlook.com adresinden yapabileceksiniz. Böylece Microsoft, kullanıcılarına tek bir pencereden Mail adresi ile birlikte anlık yazışmalar yapabileceği ortamı da sağlamış oluyor.

Üstelik bu değişiklik Ağustos ayında yapılmış durumda… sanırım peyder pey eski hotmail hesaplarına da intikal ettiriliyor şu sıralar. İlk gözlemlenen şey sayfanın daha bir sadeleşmiş olması. Eh, google ile rekabet söz konusu olunca böyle olması da normal tabii. Renkler mavi beyaz… ama siz zevkinize göre renk değişimi yapabilip, ayrıca kişisel çok fazla değişiklikler ve kendi tercihlerinize göre özelleştirmeler yapabiliyorsunuz. Kullanılan ara yüz ise metro arayüzü.

Hotmail veya diğer hesaplarınız için endişelenmeyin. Onlar sizde kalacak ve korunmaya devam edecekler. Üstelik kayıtlı kişileriniz ve ayarlarınız da saklanacak. Hotmail adresinize gönderilen iletileri almaya da devam edeceksiniz. Ancak yeni e-posta almak isteyenler @outlook.com u seçmek zorunda kalacaklar. Yani artık yeni hotmail adresi alınamıyor.

Outlook'tan yeni bir mail adresi alanlar ise durumu şöyle aktarıyor, size gelen tanıtım postasının son cümlesi şu oluyormuş:

Kulağınıza kolay mı geldi ? Öyle Zaten...

Oldukça iddialı değil mi?  Microsoft bu iddialı cümlesinin de hakkını vermiş ama. "Sonuçta bir mail adresini yönetmek ne kadar zor olabilir ki" dememek lazım. Çünkü, arayüzün kolaylaştığını gördükçe, eskiden ne kadar yorucu arayüzler kullandığınızı fark ediyormuşsunuz. Yukarıda da bahsettiğim gibi, Google bu işi çok iyi yapıyordu. Sundukları her üründe sade temalarıyla öne çıkıyordu. Microsoft  da nihayet bundan ders almış olacak ki, aynı Gmail gibi oldukça kullanışlı bir arayüzü bizlere sundu.

Hotmail, dile kolay, tam 16 yıldan sonra kendi ismini iptal edip, bir anlamda da böylece kapanmış oluyor. Yüz binlerce insana hizmet vermiş servis yerini bir başkasına bırakıyor. Kimileri, bunu yapılması gereken değişiklikler olarak yorumluyor, kimileri ise Gmail vb hizmetleri halâ daha üstün bulabiliyor.

Ama bir zorunluluk yok. Herkes kendi kararında özgür ve karar bizim. İster eski hotmail adresimizde devam ederiz, ister Outlook üzerinden yeni bir adres daha alırız ki, hele de şu sıralar kendimize özel iyi bir mail adresini vakit çok geçmeden kapıvermek için en uygun da zaman olsa gerek. Meraklısı için tabii:)

Teknolojiyi dahi yine en iyi ve doğru kullanabilmeler dileğiyle… Sevgiler…

 

 


Filiz Alev
23.11.2012

 

 
Toplam blog
: 157
: 3152
Kayıt tarihi
: 03.03.11
 
 

Ekonomistim, emekliyim. İki evlat annesiyim. Müzikle ilgilenirim, bestelerim vardır. Düşünürüm, a..