Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '20

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

Özel Çocuklarımız

Corona günlerinde özel çocuklarımız. Orda bir gerçek var uzak gibi görünen ama bizim olan bir gerçek...

 

Olağanüstü günler yaşıyoruz. Dünyanın her yerinde kaotik bir süreç yaşanıyor. Sadece covid 19 salgını da değil. Savaşlar, siyasi ve ekonomik çalkantılar, salgının artçı darbeleri ve sebep olduğu diğer sağlık sorunları...

Bu süreçte sanırım en çok özel çocuklar ve aileleri bunaldı. Özel eğtim ve rehabilitasyon merkezleri de diğer tüm eğitim kurumları gibi hizmet veremedi.. Sosyal aktiviteleri sınırlı olan özel ailelerimiz bu süreçte tamamen kapandı. Sosyal medya yoluyla, profesyonellerin kişisel gayretleriyle, üniversiteler ve bazı akademisyenlerin çabalarıyla biraz olsun ulaşılmaya çaalışıldı onlara ama yeterli olmadığı malum..

Yaşamayan bilmez bir otistik çocukla, bir hiperaktif çocukla, bir down sendromlu çocukla sürekli evde kalmak ne demektir.Sosyo ekonomik zorlukları da eklerseniz bu süreçte ne derecede bunaldıklarını biraz tahmin edebilirsiniz.Davranış problemleri artmış olabilir. Öfke krizleri şiddetini artırarak sıkça görülmeye başlanmış olabilir. Ebeveynler yaşadıkları gerilim dolayısıyla ruhsal sıkıntılar yaşamış olabilirler. Özellikle bizim gibi ülkelerde yükün en ağırını çeken anneler bitap düşmüşlerdir. 15 Haziran itibaariyle olağanüstü duruma uygun önlemlerle rehabilitasyon merkezleri açılıyor. Bir nebze nefes almalarını ve çocuklar için hayati önem taşıyan eğitim etkinliklerini devamını sağlayacak yeni bir dönem...

Bu dönemde  herkes özenli, dikkatli olmak zorunda.Süreç ne yazık ki kaldığımız yerden başlamak anlamını taşımıyor. Geriye dönüşler olması kaçınılmaz bir  gerçek.Ama özel çocukların anlamlardırmaları mümkün olayan bu süreçten çıkmalarını da sağlamak gerekiyor. Bu dönemde psikologlarımıza çok iş düşecek. Ailelerin özellikle annelerin geçtiğimiz dönemin etkilerinden kurtulmaları için destek olunması gerekiyor.

Bu arada hemen her konuda duyarlı bir dayanışmanın örneklerini gördüğümüz süreçte özel çocuklar için de birşeyler yapılmalı diye düşünüyorum. Maddi imkanları kısıtlı olan özel çocuk ailelerine en azından araç gereç ve oyuncak desteği sağlanabilir. Bu konuda özel eğitimle ilgili STK lar gibi diğer  engelli STK ları da mütevazi kampanyalar başlatabilir. Yazık ki toplumda genelde unutulan, hatırlanmayan ve hatta başına geelmeyenler için çoğu zaman görülmeyen insanlarımızı hatırlatmak istedim.

Yaşamaığımız ama adayı olduğumuz bir gerçek bize neden bu kadar uzak geliyor?

 

 

 
Toplam blog
: 39
: 401
Kayıt tarihi
: 29.04.09
 
 

Sıradan bir özel eğitimciyim, özel bir rehabilitasyon merkezinde çalışıyorum.. ..