Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '09

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Özel Güvenlik Görevlileri

Özel Güvenlik Görevlileri
 

Megafon


Özel Güvenlik Görevlisi olarak çalışan arkadaşlar çalıştıkları projelere göre değişkenlik gösteren sıkıntılar yaşıyorlar.

Bunun haricinde ise genel olarak sıkıntılar var bu da 5 senede bir kimliklerin yenilenmesi yani yeniden kurs, yeniden sınav, yeniden kimlik almak zorunda kalıyorlar.

Buda genelde 1 maaş'a yakın bir paraya tekabül ediyor. Yani 5 senede bir 1 ay maaş almadan geçinmeleri lazım.

Bunun haricinde o alışveriş merkezlerinde havalı elbiseler içerisinde gördüğünüz Özel Güvenlik Görevlileri(Ö.G.G)'nin bilmediğiniz ne sıkıntıları var. Çok çalıştırılıp az para alan fazla mesai yapıp mesai üzreti alamayan yada az alanların sayısı hiçde azımsanacak kadar değil.

Mesai saatleri çok uzun ve çoğuda kanuna aykırı şekilde çalıştırılıyorlar.

İşveren işine geldiğinde kanun böyle diyor ama personelin lehine olan bir kanun'dan dolayı personel hakkını aradığında biz özel sektörüz diyor.

Bunun bir sebebide iyi denetlenmemesidir. Normalde haftada 45 saat'den fazla çalıştırılması halinde, fazla saatler mesai olarak alınır siz bunu bırakın nadirde olsa bazı yerlerde bayram mesailerini bile alamıyorlar.

Genelde 24 saat korunması gereken yerlerde çalıştırkları için 12 - 24 sistemi ile yani 12 saat çalış 24 saat dinlen modelinde çalışıyorlar. Fakat bunu harici izinleri yok oysaki bu çalışma şeklinde bile ayda 5 gün izin yapmaları gerekir.

İşveren bununda yolunu biliyor tabii geri kalan saati mesai gösterip maaşını düşük gösteriyor ve mesai gösterdiği saatide üzerine ekleyip işçiyle zaten anlaştığı maaşı veriyor ama birazı aslında maaş harici mesai.

Kısacası elinden tutulmayan, denetlenmeyen, göz yumulan, kursların yolunmalık tavuğu haline gelmiş bir güvenlik sektörü var.

Bence devletin bu duruma en kısa zamanda el atarak çalışma saatlerini düzenlemesi ve maaşları çalışma saatlerine göre kendisi belirlemesi gerekir.Yoksa işveren ve kursların elinde güvenlik sektörünün gidişatı hiç de iyi gözükmüyor.

 
Toplam blog
: 7
: 1279
Kayıt tarihi
: 19.10.09
 
 

19981 İstanbul Güngören doğumluyum. Özel bir şirkette Güvenlik departmanında çalışıyorum. Bilgisay..