Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Haziran '22

 
Kategori
Kitap
 

ÖZET KİTAP

OLAY

Türk Dil Kurumu 12 Eylul cuntası tarafından tanınmaz hale getirilmiş, uzman kadrolar tasfiye edilmiştir. Bugünkü TDK  kuruluşundaki işlevinden uzaktadır. Eski TDK; emek veren uzmanlarının anılarında mahpustur. Bu uzmanlardan biri, belleğini aralamış 400 sayfayı aşkın anısını özgürleştirerek tarihe not düşmüşyür. Konunun uzmanları ve tarihçiler için  önemli olaydır kuşkusuz.

Konunun uzmanı ve tarihçisi düzeyinde olmayan, yine de bu konuda bilgilenmek isteyen okurun önüne günümüzün zaman kıtlığında; " buyur oku" denilerek 400'ü aşkın sayfa  konmuştur.  Uzman olmayan kaç okur bu denli ayrıntılı kitaba yoğunlaşabilir. Kitap 100 sayfada özetlenseydi, uzman olmayan okura da ulaşacaktı. Yayıncı yatırımı kazaçlı olarak geri alacak, yazar daha çok okura ulaşacaktı.

TALEP DOĞRULTUSUNDA BASIM

Gutenberg'in basım teknolojisini Batı'ya benimsetmesinden bu yana; basımcılar yayıncılardan daha etkin ve yetkin konumda olageldiler. Kitabın basılan sayısı arttıkça, kitap başına maliyetin düşmesi basımcının peşin kazancını arırırken; yayıncının veresiye kazanç umudunu artırıyor, binlerce kitap düşük maliyetle basılarak depolara hapsediliyor satışa hazır bekletiliyor. Kitaplar yayıncının umduğu hızda satılmayınca bundan öncelik ve doğrudanlıkla yayıncı sonralıkla ve yarıdoğrudanlıkla yazar zararlı çıkıyordu. Basımcı çoktan peşin kazancını almış, Üsküdarı aşmış oluyordu.

SİPARİŞ EDİLEN KADAR KİTAP BASMAK

Basımcının kazançlı, yayıncının zararlı olduğu düzeni bazı yayıncılar yıktılar. Bu yayıncılar, basım işini de kendileri üstlendiler, kendi matbaalarını kurdular. Yazarlara dediler ki;  "Kitabınızı istenilen zamanda ve sayıda basacağım, istenilen yere ve kişiye  tam nüsha veya  özetlediğiniz nüsha olarak göndereceğim. Her an kitabınızı güncelleyebilirsiniz.  Her satışın telif ücreti hesabınıza yatacak"

NOT

Reklam olmaması için yayınevi adı vermiyorum. İsteyen erolerdogmus@hotmail.com adresime sorabilir.

 

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..