Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '12

 
Kategori
İnternet
 

Özgürlüğümüzün gerçekliği

Özgürlüğümüzün gerçekliği
 

Cypherpunk


Kitap İnceleme : Cypherpunk – Freedom and The Future of the Internet

Radyo, telefon, internet, akıllı telefonlar, dijital dünya ve biz. Nasıl bir geleceğin biz insanları beklediği büyük bir muamma. Gelişen teknoloji ile beraber hayatımızı an be an dijital dünyada yaşar olduk. Her hareketimiz internet üzerinden veya mobil telefon şebekeleri üzerinden izlenebilir durumda. Bazı devletler tüm iletişim altyapısını kapsayan devasa “gözetleme sistemleri” ile tüm vatandaşlarının iletişimlerini an be an izliyor, bu bir sır da değil üstelik.

Facebook, Instagram gibi sosyal ağlar arkadaşlarımızı, kimlerle hangi sıklıkta iletişimde olduğumuzu, kimleri “like” yaptığımızı, kimleri “search” ettiğimizi, hangi sayfalarda ne kadar süre kaldığımızı, çektiğimiz fotoğrafları, beğendiğimiz resimleri yani yaptığımız herşeyi ama herşeyi bir yerlere kaydediyorlar.

iPhone veya Samsung gibi akıllı telefonlar ve iletişim altyapısını sağlayan şirket veya kurumlar kimleri aradığımızı, hangi mesajları gönderdiğimizi, kimlerin bizi aradığını ve kimler ile neler konuştuğumuzu bir yere kaydediyorlar.

Google, aradığımız her kelimeyi, gönderdiğimiz her epostayı, yüklediğimiz her dosyayı, mesajlaştığımız insanları ve tüm anlık mesajları bir yere kaydediyorlar. Internet üzerinden 4 ay, 3 gün 2 saat 57 dakika önce ne yaptığımızı biz hatırlamıyoruz ama google bu bilgiye sahip, o gün kimlerle ne yazıştığımızı biz hatırlamıyoruz ama google, facebook vb. mecralar bu bilgiye sahip.

Bundan 20-30 yıl önce böyle bir konuyu konuşacak olsaydınız, yani yaptığımız her hareketin bir yerlere kaydedileceğini, birileri tarafından sürekli izleneceğimizi söyleseydiniz muhtemelen sözleriniz ya komplo teorisi yaftası yerdi ya da bahsettiğiniz dünya “distopya” olarak adlandırılırdı. Dünün komplo teorileri bugünün gerçekliği olurken, bugün yaşadığımız dünyaya bakıp George Orwell’in ünlü 1984 distopyasından veya Aldous Huxley’in “Cesur Yeni Dünyası” ndan uzakta olduğumuzu iddia edebilir misiniz?

Internet ilk ortaya çıkış zamanındaki gibi özgür bir alan değil artık. Daha önce Tim Wu’nun “The Master Switch / Rise and Fall of Information Empires – Ana Şalter / Bilgi İmparatorluklarının Yükselişi ve Çöküşü” isimli kitabında değindiği “cycle kavramı” internet içinde çanların çaldığını özetliyordu. (Bilgi İmparatorluklarının Yükselişi ve Düşüşü – http://www.erhanekici.com/blog/2010/11/22/bilgi-imparatorluklarinin-yukselisi-ve-dususu/)

Aralık 2012’de “OR Books” tarafından yayınlanan yeni bir kitap bu ve benzeri konuların yanında özgürlük kavramına, bireysel iletişim özgürlüğüne, internet ve iletişim altyapılarının devlet tarafından nasıl sürekli “gözetlendiğine” ve bu distopik görünen ama yaşadığımız gerçeklik olan duruma nasıl yaklaşılması, neler yapılması gerektiğine dair bir beyin fırtınası, bir felsefi yaklaşım sunuyor.

Wikileaks’in kurucularından Julian Assange, Jacob Appelbaum, Andy Müller ve Jeremie Zimmermann’ın karşılıklı konuşmalarından ve sohbetlerinden oluşan “Cypherpunks: Freedom and The Future of the Internet” (Cypherpunks: Özgürlük ve Internetin Geleceği) kitabı için Slavoj Zizek şu yorumu yapıyor: “Özgürlüklerimizin gerçekliği ile ilgilenen herkes için zorunlu bir okuma.” (“Obligatory reading for everyone interested in the reality of our freedoms”).

Cypherpunk, internet üzerindeki “devasa gözetleme” sistemlerinin bizlerin yani ağ vatandaşlarının (“network citizen”) özgürlüklerini nasıl yok saydığını ve buna karşı alınabilecek önlemleri tartışırken şu noktalara vurgu yapıyor: konuşma özgürlüğü, bilginin serbest dolaşımı, açık bir toplum için açık kaynaklı yazılımlar, açık kaynaklı donanımlar ve güvenli bir iletişim için kriptografi. Çözümler veya yaklaşımları tartışılabilir, eksik noktaları bulunabilir ama hem bugünü anlamak hem de geleceğin dünyasında özgürlüğüne sahip çıkmak isteyenler için kitap ilginç bir fikir fırtınası sunuyor.

“This book is not a manifesto. There is not time for that. This book is a warning. The world is not sliding, but galloping into a new transnational dystopia. This development has not been properly recognized outside of national security circles. It has been hidden by secrecy, complexity and scale. The internet, our greatest tool of emancipation, has been transformed into the most dangerous facilitator of totalitarianism we have ever seen.”

“So I think the only people who will be able to keep the freedom that we had, say, twenty years ago—because the surveillance state has already eliminated quite a lot of that, we just don’t realize it yet— are those who are highly educated in the internals of this system. So it will only be a high-tech rebel elite that is free, these clever rats running around the opera house.”

Cypherpunk internet üzerindeki devlet kontrolünün demokrasi ve özgürlüğümüze nasıl esaslı bir tehdit olduğunu açıkca gösteren hayati ve heyecanlı bir okuma.” – Oliver Stone

Cypherpunks
Freedom and the Future of the Internet
Julian Assange, with Jacob Appelbaum, Andy Müller-Maguhn, Jeremie Zimmermann

OR Books
December 2012

---

Neşeli pazartesiler,
http://www.erhanekici.com/blog

 
Toplam blog
: 7
: 2004
Kayıt tarihi
: 04.11.12
 
 

Konuş ki; seni görebilelim (j.g. hamann). Edebiyat, politika, gezi, tiyatro, sinema ve hayat...