Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '06

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Petrol Türkiye sınırından geçemiyor mu?

Petrol Türkiye sınırından geçemiyor mu?
 

Petrol, bilindiği üzere güneydoğudaki ve doğudaki komşularımızda (Suriye, İran...) bolca mevcut, peki bu petrol acaba Türkiye sınırından geçip bu tarafa gelemiyor mu? Güneydoğu Anadolu bölgesinde, petrol çıkması büyük olasılıkmış uzmanlara göre... Bir dergide okumuştum; bir iddiaya göre Güneydoğu'daki petrol kaynaklarına Amerikalılar tarafından beton dökülmüş. Tabi bunu ben söylemiyorum ve aslını da bilmiyorum...

Türkiye aslında doğal enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke; kullanmayı bilmiyoruz. Size yine bir dergiden okuduğum birkaç enerji kaynağının ülkemizdeki yerinden söz edeceğim.

Güneş enerjisi: Bakımından ülkemiz oldukça zengin ve önemli bir potansiyele sahip. Gerekli yatırımlar yapıldığında Türkiye yılda birim metrekareden 1500kWh lik güneş enerjisi üretebilir.

Yenilenebilir enerji kaynakları: Fosil yakıtların esas olan enerji kullanımı yakıt konusunda kısmen dışa bağımlılık, yüksek ithalat giderleri ve çevre faktörleri gibi olumsuzluklar doğurmaktadır.

Hidrolik enerji potansiyeli: Ülkemizdeki 26 hidrolik havzada bulunan akarsuların yıllık ortalama su potansiyeli, yaklaşık 193 (186+7) milyar m3'tür. Öte yandan, brüt teorik hidroelektrik enerji potansiyeli ülkemiz için 433 milyar kWh/yıl mertebesindedir.

Rüzgar Enerjisi: ABD'nin uzay çalışmalarıyla saptadığı meteorolojik veriler, Türkiye'nin rüzgar enerjisi bakımından zengin olduğunu göstermektedir. Türkiye'nin şebeke bağlantılı ilk rüzgar santralı oto prodüktör santral olarak üç adet 580 kW'lık türbinle toplam 1.74 MW güçte olmak üzere Çeşme Germiyan'da 1998 Şubat ayında kurulmuştur.

Veriler: Enerji Gündemi dergisi

 
Toplam blog
: 19
: 954
Kayıt tarihi
: 28.08.06
 
 

Evet kendimden bahsetmeliyim. Ben 22 yaşında bir üniversite öğencisiyim.. Her genç kız gibi tabi ki ..