Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

PGT Nedir ve Ne Zaman Uygulanmalıdır?

PGT Nedir ve Ne Zaman Uygulanmalıdır?
 

Preimplantasyon genetik tarama tüp bebek tedavisinde embriyoların genetik testinin yapılmasının ardından içlerinden en sağlıklı olanının seçilip annenin rahmine enjekte edilmesi işlemidir. Aynı zamanda PGT yöntemi sayesinde hem baba adayında hem de anne adayında yapılan genetik taramalar sayesinde potansiyel genetik sorunlarında tespitini keşfetmek mümkün hale gelmiştir.
 
PGT uygulaması ne zaman yapılmaktadır?
 
Preimplantasyon genetik tanı tüp bebek tedavisindeki bazı aşamaların geçilmesiyle yapılmaktadır. Anne adayının yumurtalıklarının uyarılması, uyarılan yumurtaların toplanması ve yumurtaların döllenerek embriyo evresine gelmesi beklenir. Bu süreç de tüp bebek tedavisindeki 12. veya 13. günü kapsamaktadır. Embriyolar gelişimlerini tamamladıktan sonra (bu zaman dilimi üç veya beş gündür) 8 hücreye bölünürler. Preimplantasyon tanısı da bu aşamadan sonra başlamaktadır.
 
PGT uygulaması nasıl gerçekleştirilmektedir?
 
Preimplantasyon genetik tanı aşamasına gelindikten sonra öncellikle bir ya da iki tane hücre embriyodan alınır. Alınanan hücrelerin DNA örnekleri toplanır ve polimeraz zincir reaksiyonu yani PCR yoluyla kopyalanır. Son işlem olarak da DNA’nın moleküler analizi yapılarak embriyoda genetik problem olup olmadığı anlaşılır. PGT işlemi gerçekleştirildikten sonra bir embriyoyada gebetik problem tespit edilmişse o embriyo tüp bebek tedavisinde kullanılmaz. PGT işlemi sonrasında hiçbir genetik sorun tespit edilemeyen embriyorlardan içlerindeki en kaliteli ve sağlıklı olanı seçilerek embriyo transferinde rahatlıkla kullanılır.
 
PGT ve tüp bebek tedavisi
 
Tüp bebek tedavisi keşfedildiği ve ilk tüp bebek başarısının gerçekleştirildiği 1978 senesinden beri gelişim göstermeye devam etmektedir. Tıbbın ilerlemesi ve teknolojinin gelişmesi de tüp bebek tedavisinde kullanılan imkanların ve tekniklerin gelişmesini sağlamıştır. PGT uygulaması da bu yeniliklerin tüp bebek tedavisindeki başarıyı arttıran önemli getirilerindendir.
 
Preimplantasyon genetik tanının tüp bebek tedavisindeki en önemli amacı embriyolardaki genetik anormalliklerin tespit edilmesini sağlamaktır. Böylelikle anormal yapılı embriyoların tespit edilmesi mümkün hale gelerek tüp bebek tedavisinde bu embriyoların kullanılmasının da önüne geçilmiştir. Çünkü anormal yapılı embriyolar ana rahmindeki tutulumu pek kolay değildir. Bu durumda tüp bebek tedavisinin tutmamasına ve başarısız olmasına neden olmaktadır. PGT yöntemi tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran önemli faktörlerdendir.
 
PGT yönteminin avantajları
 
Tüp bebek tedavisindeki PGT yöntemi sayesinde, hücrelerin henüz embriyo aşaması halindeyken kromozom eksikliğinin olup olmadığı veya genetik bazı problemlerin olup olmadığının tespitinin yapılması mümkündür. Böylelikle problemli embriyo ana rahmine enjekte edilmeyerek belki de hayat boyu sürebilecek olumsuzlukların da gerçekleşmesi daha başlanmadan önlenmiş olacaktır.Ayrıca genetik kodu bozuk olan embriyolar sonucundaki gebelikler genellikle düşükle sonuçlanmaktadır. Bu durum da çiftleri maddi ve manevi açıdan hem morallerini bozmakta hem de sıkıntıya düşürmektedir. PGT yöntemi ile düşük ile sonuçlanabilecek gebeliklerin de büyük ölçüde önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
 
PGT yönteminden kimler faydalanabilir?
 
Akraba evliliği yapmış çiftler, yinelenen düşük vakaları, arka arkaya yaşanamış tüp bebek başarısızlıkları, çiftlerin ilk bebeklerindeki kromozomal yapı bozukluğu olması gibi durumlarda çiflterin PGT yönteminden yararlanması önerilmektedir. Böylelikle henüz embriyo halindeyken analiz yapılabilmekte, düşük ile sonuçlanabilecek gebeliklerin veye embriyolardaki genetik bozuklukların erken keşfedilmesi sağlanabilmektedir. Ayrıca 40 yaşın üzerindeki kadınlara da PGT yöntemi uygulanmaktadır.
 
 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..