- Kategori
- Güncel
Pide vurgunu

Pide, genelde ramazan aylarında pişirilen, bir ekmek şekli olduğu halde ne hikmetse ekmekten pahalıya satılır. Bazen üstüne sürülen yumurtalı su, fahiş fiyatın bahanesi olarak gösterilir.
Ramazan ayının kutsal atmosferi içine bu işin maddi yönünü kimse anımsamak istemez. Akla gelenleri hep, ibadetimizin uhrevi değerlerine yaklaştırmaz, işin maddi yönünü öne çıkarmamaya öze gösteririz. Hatta işcilerin, yoğun bir gayretle çalıştıklarını görünce, bu işin para hırsı ile değil, mübarek ramazana saygı amacıyla yapıldığını düşünürüz.
Şu meseleyi, her türlü duyguasllıktan uzak değerlendirdiğimizde, akla gelen aşağıdaki soruların cevaplanması gerekmez mi?
1- Hamuru yassılaştırarak pişirilen bir ekmeğin(pidenin) fiyatı ekmeğe göre çok daha fazladır niçin?
2- Ramazanlarda fırınların ekmekten çok pide pişirme hevesleri niçin?
3- Bazı fırınların ramazan olmadığı halde (bilhassa tatil günlerinde) ekmek yerine pide pişirme hevesleri niçin?
Örneğin: 08-02-2008 pazar günü, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde bir fırına gittim, Ekmek yok. Kocaman pideler var... Üstelik müşterinin yoğun olacağı da önceden biliniyor. Çünkü o cıvarda aynı gün semt pazarı da kuruluyor.
Duyarlı olmaya çalışan bir vatandaş olarak, benim aklıma geleni, yazımın başlığında belirttim. Şayet fırıncıların yaptıkları, kamu yararına bir uygulama ise, açıkladıkları vakit saygı duyacağımı belirteyim.
Şu kriz günlerinde, pahalı ramazan pidesi çıkarmanın bir anlamı olmalı. Yani:
" Bayram değil seyran değil, eniştem beni niye öptü"...