Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '15

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Piyasalar 2016 yılında altın fiyatlarından ne bekliyor?

Piyasalar 2016 yılında altın fiyatlarından ne bekliyor?
 

Altın 2016'ya doğru


Altın, beklenenin aksine 2015 yılında pek artış göstermemiştir. Altın fiyatları hemen herkesin büyük bir önemle takip ettiği konulardandır ve herkesin kendine göre yorumları, tahminleri bulunmaktadır. Detaylara gelince  altın  fiyatı 2015’te çok değişmedi. Çeyrek altın alış fiyatı 160.33 Türk lirası, satış fiyatı vadeli rahatlama sağlayabilir,163.46 Türk lirasından işlem görüyor. Alış ve satış fiyatı arasında -3.13 Türk lirası kadar fark var.

  Altın, forex, döviz piyasalarında uzman olan Morgan Stanley;  “ABD’nin görünümü altının ana yönlendiricisi olmayı sürdürüyor. Faiz artırımı zamanlaması netleşerek kısa ancak altın 2015’ın geri kalanında baskı altında olmayı sürdürecek” ifadelerini kullandı. En kazançlı yatırım olarak ülkemizde en çok altına yatırım yapılmaktadır. Geleneksel anlayıştan mıdır, yoksa diğer yatırım araçlarına güven duyulmamasından mıdır, nedeni bilinmez. Günümüzde dişinden tırnağından arttırıp, altın alıp değerlemesini bekleyen yatırımcılar vardır. Piyasayı çok yakından takip eden bu yatırımcılarımız çeyrek altın fiyatının 2015te çok değişmemiş olmasından dolayı pek memnun değillerdir.Altın uzun vadede kar gösteren bir yatırımdır.

Altının fiyatlarındaki değişimine sebep olan faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.Bu dört faktör altın fiyatlarını doğrudan etkileyen temel sebepler arasında yer almaktır.

1. Küresel Enflasyon; Enflasyon en basit tanımıyla fiyatlar genel seviyesindeki artışı ölçen bir göstergedir. Enflasyonun olduğu bir ortamda paranın alım gücü düşer.

2.Küresel Likidite; Küresel likidite ile altın fiyatları doğru orantılıdır. Likidite oranı arttıkça altın fiyatların yükselmesi, likidite oranı azaldıkça altın fiyatlarının düşmesi beklenir.

3.Küresel Jeopolitik Risk; Sadece küresel jeopolitik risklerde değil, genelde meydana gelebilecek tüm riskler açısından yatırımcıların yatırım aracıdır. Dünya’nın en ücra köşesindeki ülkesinde de altın paraya çevrilebilir, en gelişmiş ülkelerinde de. Herhangi küresel bir riskten kaçışın adresi altın olacaktır.

4. Küresel Reel Faiz Oranlarıdır. Çünkü; elde tutulan paranın maliyetidir. Reel faizlerin düşüş yönünde hareket edeceği bir ortamda ise, altını elde tutmanın maliyeti azalacağından yatırımcılar altın talebini artıracak, artan talep sonucunda altın fiyatları yukarı bir seyir izlemesi beklenecektir.

Bu nedenle çeyrek altın fiyatı 2015 ‘te çok değişmemiş pek artış göstermemiştir.Zamanla 2017 yılında ABD'nin enerji bağımlılığının '0'a inmesi ve 2023'te de net ve özellikle de altın fiyatlarında ciddi bir geri çekilme yaşanabileceği düşünülüyor.

 
Toplam blog
: 50
: 3948
Kayıt tarihi
: 25.07.13
 
 

Özkan Ateş, 1985 İzmir doğumluyum. Kamu Yönetimi mezunuyum. Spor yapmayı, kitap okumayı, müzik di..