Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '08

 
Kategori
Sosyoloji
 

Pomaklar

Yeryüzünde hiçbir topluluk yoktur ki, tarihin derinliklerinden günümüze bir kabileden üreyerek, farklı etnik gruplarla karışmadan gelebilsin. Bu karışım din, dil, kültür vs gibi konularda ortak yönleri olanlarla olduğu gibi aynı coğrafyada bulunmak dışında ortak yönleri olmayanlar arasında da olmuştur. En ilkel kabilelerde bile varolan dış evlilik gibi etkenler halkların karışmasında rol oynadığı gibi, iyi ilişkiler, savaşlar, yengiler, yenilgiler, fetihler, işgaller, günün şartlarının zorlaması gibi çok sayıda etken sıralayabiliriz.

Tarihte hiçbir ordu işgal ettiği bölgedeki halkı ortadan kaldırmamıştır. Herhangi bir sebeple karışan topluluklar ya baskın olanın adıyla veya komşularının verdiği yeni bir isimle, ortak olmayan yönlerde birbirlerini etkileyerek varlıklarını sürdürmüşlerdir. Günümüzdeki ulusların, halkların, toplulukların hemen hepsinin kökeninde bir çok farklı etnik unsurun bulunduğu, bunların birbiriyle ayrışamayacak derecede kaynaştığı artık bilimsel bir gerçektir.

Biz Pomaklar açısından bakıldığında da durum aynıdır. Bir sitede, doğruluğunu tam olarak tespit edememekle birlikte şöyle bir veriye rastladım. EDNAP (Avrupa Gen Projesi) isimli bir kurumun Pomaklar üzerinde yaptığı bir araştırmada Pomakların etnik yapısının;

%30 Proto-Bulgar,

%28 Slav,

%20 Trak,

%10 Oğuz,

%7 Kuman

%4 Peçenek ve Kazan,

%1 Diğerleri şeklinde olduğu yazılmış.

Bunların hangi bölgedeki Pomaklar ile ilgili olduğu, siyasi mi yoksa bilimsel temellere mi dayandığı, kısaca güvenilirliği konusunda bilgim yok. Kendi açımdan o kadar da önemli olduğunu sanmıyorum. Oranları farklı da olsa bu etnik unsurların tamamının Pomak oluşumunda rol oynadığına inanıyorum. Bence bundan şu sonucu çıkarabiliriz:

Pomaklar dinini kaybetmiş Bulgar kökenli bir gruptur diyen Bulgar tezi de, Pomaklar dilini kaybetmiş Türk kökenli bir gruptur diyen Türk tezi de doğrudur. (Nasrettin Hoca’nın sen de haklısın hikayesi gibi oldu, değil mi?) Yalnız kimse Pomaklar sadece Bulgardır veya sadece Türktür diyemez.

Bu durumda da bizim kendimizi ne olarak gördüğümüz ön plana çıkıyor. Kimimiz Bulgar, kimimiz Türk, kimimiz de adı sadece tarih kitaplarında kalan diğer topluluklar gibi unutuluncaya kadar Pomakım diyeceğiz.

Ortak bir paydada buluşulamıyorsa, dil unutulmaya yüz tutmuşsa, farklı devletlerde farklı kültürlerin baskısı altında yaşanıyorsa, kimlik sorununun yerini ekonomik sorunlar almışsa, kimsenin de bizi tanımak gibi bir düşüncesi yoksa farklı bir sonuç sadece hayal olur…

Kurtbey Pelinç

 
Toplam blog
: 18
: 609
Kayıt tarihi
: 01.07.08
 
 

Tarih ve edebiyata meraklı biriyim. ..