Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '11

 
Kategori
Sosyoloji
 

Prof. Dr. Hikmet Sami TÜRK: Tutuklu milletvekili sorunu çözülebilir

Prof. Dr. Hikmet Sami TÜRK: Tutuklu milletvekili sorunu çözülebilir
 

Prof. Dr. Hikmet S.TÜRK (Trabzon 1935-Devlet Bakanılığı-Savunma Bak. ve Adalet Bakanlığı yapmıştır)


Prof. Dr. Hikmet Sami TÜRK 12 Haziran Seçimleri’nde milletvekili seçilen ancak tutuklu oldukları için TBMM’ne girmeye hak kazanamayan bazı millet vekilleri için ilgililere bir yol göstermiş:

CMK 108’e fıkra eklenir ise tutuklu vekiller serbest kalır, demiş Sayın Türk. Bence de olması gereken bu idi başından beri. Olayların tartışılmaya başlandığı günlerden bu yana gördük ki ne yazık ki YSK seçime girmelerinde hiç bir sakınca görmediği adı belli milletvekili adaylarını da yürürlükteki hukuku da en olmadık açmazlar sürüklemiştir. Söz konusu bunalım da bugüne kadar çözülemediği için Sayın Türk dayanamayıp tatilde de olsa, ilerlemiş yaşına rağmen sorunun çözümü için bir öneride bulunmuş.

“Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 108. maddesine şöyle bir fıkra eklenmesini öneriyorum: Tutuklu, milletvekili seçildiğinde derhal serbest bırakılır. Yargılama tutuksuz devam eder, dava sonucuna göre işlem yapılır. Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, MHP’li Engin Alan ve BDP’li milletvekilleri görevlerini sürdürürken, eğer yargılama sonucunda hüküm giyerlerse ne yapılacağı zaten anayasada yazılıdır. Ama beraat etmeleri de söz konusu.”

Hukuk açısından gariplikler ülkesiyiz

Prof. Dr. Hikmet Sami TÜRK biliyor bu işi. Her şeye rağmen adalet zanlı ya da suçlunun peşini bırakmamalı. İçerideki adamı seçtir, Milletvekili maaşlarını tıkır tıkır öde ancak TBMM'ye gelemesin. Böyle bir mantık, böyle bir hukuk olabilir mi? Kişinin evlenip de evine girememesi ya da araba alsa bine içine kurulup yola çıkamaması bir bir durum ancak gariplikler ülkesi dayatmacı siyasetin çıkarttığı Türkiye gibi acayip memlekette olur. Kim bilir bu gibi kaç bin hukuk saçmalığı vardır bizi sömüren.

Sorunlar çözülmek için vardır

Bir de düşünün kanun yapsınlar diye seçilen vekiller mazbatalarını aldıktan, bir hafta TBMM'ne gelip gittikten sonra iki buçuk aylık bir tatile çıktılar. Dünyada böyle bir tatil anlayışı hangi ülkede vardır? Bu açıklamaya göre tutuklu milletvekili sorunu çözülebilir, çözülmesine de TBMM nasıl toplanacak? Bir tek bu konu için yazılacak olan Başbakanlık Tezkeresi sonunda toplanacak olan TBMM’nde terör ve Suriye’deki gelişmeler yüzünden nelerin yaşanabileceğini az çok hepimiz tahmin edebiliriz.

Bence Sayın Türk’ün çok yerindeki bu önerisi, içinde bulunulan “nazik durumlar” nedeni ile TBMM’de oldukça zor anlar yaşanabileceği de düşünülerek pek uygulanabilir gibi görülmüyor bana. Olayların patlakverdiği günlerde bu öneri tartışılmış olsa bile ben bu ek cümlelerin yasalaştırılması gibi bir çıkışı duymadım. Olması gerekenler, biliyoruz ki bazan zamana yayılarak bazı (!) gelişmeler yoklanmak istenebilir; hiç istenmeden de olsa. Oysa karşımıza çıkan, şöyle ya da böyle sorunlar çözülmek için vardır. Tutuklu milletvekilleri olmadan TBMM’nin alacağı kararlardaki sayısal noksanlık da sanırım yasama hukuku açısından oldukça eleştiriye açık bir durum yaratmaktadır.

Var olunuz Aziz Hocam

Aziz Hocam yine de bütün milletvekilleri güzel güzel tatillerini geçirirlerken, sizin de hizmet temek için çok çalıştığınız TBMM için tutarlı bir öneride bulunmanız gerçekten takdire şayandır.

Günümüzden on beş yıl önce TBMM çatısı altın sizinle bir yönetmelik konusunda ortaya koyduğunuz değerlendirmmelerinizdeki nezaketiniz, ciddiyetiniz ve yol göstericiliğinizi hiç unutamadığım için bu önerinizi alkışlarım kendi adıma.

Var olunuz Aziz Hocam 

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..