Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '09

 
Kategori
Haber
 

Profesyonel sporcular sendikalaşmalı

Profesyonel sporcular sendikalaşmalı
 

Günümüzde kulüpler şirketleştiğine, hisse senetleriyle Borsa’ya kote oldukları da göz önüne alınınca, profesyonel futbolcuların, artık dernekleşmeden çok örgütlülük etkinliğini sendikalaşarak artırması kaçınılmazdır. Bildiğim kadarıyla bu alanda henüz bir sendika yoktur.

Gerçekte futbolcuların sendikalaşmasının önünde yasal bir engel de yoktur. Profesyonel futbol bir meslektir. Bir iş alanıdır. Diğer profesyonel sporcuların olduğu gibi, bu dalda ücret karşılığı çalışanlar (astronomik transfer bedellerinin vergilendirildiği güvencesiyle) toplumda denge açısından ve hakkaniyet duygusuna yaraşır şekilde, sendikalaşabilmelidirler.

Anayasa’nın 51. maddesi çalışanların sendika hakkını açıkça tanımaktadır. Burada tartışma profesyonel sporcuların hangi iş kolunda tanımlanabilecekleridir. Kategorik olarak mesleklerine karşılık gelen bir alan hemen çağrışım yapmamaktadır. Ancak en yakın grup tanımı, “25 no’lu konaklama ve eğlence yerleri işkolu” olarak düşünülebilir.

Kaldı ki, deniz ve hava iş yerlerinde ve 50 den az işçi çalıştırılan tarım ve orman işletmelerinde de işçiler iş yasası kapsamının dışında olsalar da, bunlardan özellikle havacılık ve tarımda çalışanlar sendikalaşabilmişlerdir.

Öyleyse işkolu kategorileri içinde kolayca tanımlanamamak veya belli sayıdan az işçinin çalıştığı iş yerlerinde çalışmak, sendikalaşmaya yasal, fiili ve pratik açıdan engel olmayan örnekleri de beraberinde getirdiğinden, profesyonel sporcular; o arada futbol alanında ücret karşılığı çalışanlar da sendikalı olabilirler.

Elbette İş Yasası kapsamında olmakla sendikalı olmak hakkı da farklı yorumlanmaktadır. Daha geniş ve sosyal devlet ilkesine uygun bir yoruma koşut olarak; 2821 sayılı Sendikalar Yasası; 12. maddesinde düzenlendiği şekilde: “iş sözleşmesiyle çalışan herkesi, işçi sayar” Yasa’nın 20. maddesi de, işçi sayılanların sendikaya üye olabileceğini açıkça vaaz eder. Böyle bir düzenleme uluslararası standartlara da uygun sayılacaktır.

Gerçekte 60’ların sonlarında Kıt’a Avrupa’sında giderek etkinleşen profesyonel sporcu/futbolcu sendikaları, ülkemize 31 Mayıs 1965’te uyarlanmaya çalışılmış, 1975’te daha kapsayıcı bir konuma geldikten sonra, 1984’te TÜRK-İŞ bünyesindeyken lağvedilmiştir.

Geçmişte Galatasaray’lı sporcuların maaşlarını alamadıkları için grev bile yaptıkları görülmüştü. Ancak her gelişme gibi, bu alanda da gelgitler yaşanmış ve sanırım herhangi bir sendika bugüne kadar var olamamıştır.

Yasalara ve yaşamın gerçeklerine yaraşır şekilde profesyonel sporcuların sendikalaşması, toplu iş sözleşmesi bağıtlayacak hale gelebilmeleri, mesleki konum ve özellikle emeklilikte onurlu yaşamlarını koruma açısından önemlidir.

Sporun her alanını çağdaş kurumlarla donatmak, yayın haklarının, reklam olanaklarının hakça dağılımı açısından söz söyleme yetkinliği artırmak ve dahası amatör sporcuların da haklarının ve olanaklarının geliştirilmesinde katkı yapmak bakımından önemli bir işlev görebilir.

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..