Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '13

 
Kategori
Felsefe
 

Prometheus ve Atatürk

Prometheus ve Atatürk
 

Prometheus


“İleri görüşlü”anlamına gelen Prometheus, Helen Mitolojisinin Titan adlı devlerinde biri olan İapethos’un oğludur. O, tüm Titanların aksine çok akıllı, duygulu ve özverilidir. Yıldırım ve şimşeğin eline geçiren Zeus, evrenin başına tam anlamıyla bir despot kesilmiştir. Olimpos’un tanrıları, çıkarları için Zeus’un tüm dostluklarına, bencilliklerine ses çıkarmamaktadır. Prometheus, ise Zeus’a ve tüm Olimpos tanrılarına kızmaktadır. Ona göre bir gün Olimpos tanrılarının egemenlikleri sona erecek, yerine insanoğlunun egemenliği gelecektir.

İnsanlar için yeni ve özgür düzenin hazırlayıcısı olan Prometheus, Olimpos tanrılarına kafa tutar ve Zeus’u insanlar önünde mahkum eder. Düşündüğü düzen tanrıları için küçük düşürücüdür. Prometheus’a kızan Zeus, insanları cezalandırmak için onlara en önemli gereksinimleri olan ateşi vermemektedir.

Prometheus, bir fırsatını bulur ve tanrıların evi olan Olimpos dağından ateşi yeryüzüne indirir; ateşle birlikte insanlara aklı, bilimi ve yaratıcılığı da verir. Akıl verdiği insanoğlu, artık gerçeği sorgulamaya başlayacak ve gerçek yaratıcının kendisi olduğunu görerek düzeni değiştirmeye başlayacaktır.

Zeus’un gazabı korkunç olur. Onu Kafkas Dağlarında bir kayaya zincirler. Görevlendirdiği bir kartal, her gün, onun ciğerlerini yer. Zeus ciğerlerin yerine yenilerini koyarak işkencenin yıllarca sürmesini sağlar.

Akıldan yana üstün olan Prometheus’un çektiği işkencenin bir gün sonu gelecek, en zor koşullarda bile boyun eğmeyen direngen Prometheus sonunda özgürlüğüne kavuşacaktır. Prometheus, insanoğluna aklın gücünün her zaman kaba gücü yeneceğini gösteren mitolojik bir simgedir.

Türk devrimini gerçekleştiren Atatürk, onurlu ve erdemli bir şekilde“Yeryüzü tanrılarına” karşı çıkarak, onlara baş kaldırdı, bu coğrafyada rasyonel akılla, bilimi egemen kıldı.

Ve “yeryüzü tanrıları” halen daha onu hiç affetmediler. Öldürmek ve yok etmek için elinden geleni yaptılar, yapıyorlar. Ama O tüm bu saldırılara karşın asla ölmedi, yaşaması gereken yer olan Halkının yüreğinde yaşıyor.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..