Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Psk Dan Hasan Turgut ERDOGAN

http://blog.milliyet.com.tr/hasanturgut

14 Şubat '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Psikolojik danışmanlığın önemi

Dünyada gerçekleşen hızlı gelişmelere paralel olarak yüz yıldan fazla bir geçmişe sahip olan psikoloji bilimi alanında da önemli gelişmeler ortaya çıkmıştır. Psikolojik danışmanlık 1900'lü yılların başlarından itibaren psikolojinin içinde bir disiplin olarak gelişimini sürdürmektedir. Ülkemizde ise psikolojik danışmanlığın gelişim süreci 1950'li yıllardan bu yana devam etmektedir.


Bur aşamada Psikolojik danışmanlıkla ilgili kavramların tanımlanmasında fayda vardır;



Psikolojik Danışmanlık: Bireyin ihtiyaçlarını saptayan bir ilişkiyi yerleştirme, bu ihtiyaçların doyumuna hizmet etme, stratejileri desenlendirme, kararlarına etkili yardım planlarını gerçekleştirme ve benlik farkındalığını geliştirmeye yardım etme sürecidir. (1)

Bir Başka görüşe göre ise psikolojik danışmanlık; normal kişilerle kişisel, mesleki, sosyal ve eğitsel konularda onları yetkinleştirmeye yönelik, kuramsal temelli,yapılandırılmış oturumlarla sürdürülen, danışanlara daha etkili düşünme, davranma ve hissetmeyi ögretme sürecini içeren ve bir dizi alt uzmanlıkları olan bir meslek olarak tanımlamaktadır. (2)

Psikolojik danışmanlıkla ilgili uluslararası literatür incelendiğinde bir takım alt uzmanlık alanlarının bulunduğu görülmektedir bunlar:
1) Ruh sağlıgı danışmanlığı
2) Rehabilitasyon danışmanlığı
3) Evlilik ve aile danışmanlığı
4) Kariyer danısmanlıgı
5) Okul danışmanlığı (3)

gibi alt disiplinleri bünyesinde barındırmakla birlikte ülkemizde genellikle okul psikolojik danışmanlığı alanında uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Diğer uygulama alanlarında ise hızlı bir gelişim görülmektedir. Sağlık alanında en sık kullanılan Psikolojik danışmanlık uygulamalarından ikisi sağlık eğitimi vesağlığın geliştirilmesidir(health education and health promotion). Bu amacayönelik etkinlikler, toplum sağlığını koruyucu politikaları (kapalı alanlardasigara içme yasağı gibi) ve sağlık davranışları konusunda bilgi verme amaçlıkoruyucu sağlık eğitimini içerir.(4)


Bir başka uygulama alanı olan kariyer danışmanlığı ise; psikolojik danışmanlar tarafından bireylere; kendilerini anlamaları, günlük yaşamlarındaki amaçları bulmaları ve mesleki kararlarını belirgin hale getirmeleri konusunda yardımda bulunmayı ifade etmektedir.(5)


Psikolojik Danışman: Bütün psikolojik danışma uygulamalarında terapötik sürecin en önemli unsurlarından birisidir. Psikolojik danışman gerekli psikolojik yardım becerileri konusunda uzmanlaşmış kişidir.(6) Etkili psikolojik danışmanların sahip olması gereken temel beceriler literatürde şu şekilde belirlenmiştir;
1) Psikolojik danışmanlar, danışanlarında varolan gelişme potansiyeline inanmaları için onları cesaretlendirirler.
2) Danışanlarına bir sanatçı duyarlılıgı ile yaklaşırlar. Bu; onlara karşı duyarlı olmak, yaratıcı olmak, esnek olmak, psikolojik danışma tekniklerini danışanlarının gereksinimlerine göre uyarlayabilmek demektir.
3) Psikolojik danışmanların duygusal açıdan aşırı değiskenlikleri yoktur. Değiskenlik, danışanda güvensizlik duygusu yaratır.
4) İnsanların yaşamları ile ilgili sorunlarını anlamaya ve bu sorunlarını çözmelerine yardım etmeye isteklidirler.
5) Psikolojik danışmanlar kendilerini oldukları gibi kabul ederler.
6) Kendi gelişimlerini artırmak için çalışsalar da, gerçek ben ile ideal ben arasındaki tutarsızlık kaygıya neden olacak kadar büyük degildir.
7) Etkili psikolojik danışmanların özsaygı düzeyleri yüksektir.
8) Kendini gerçekleştirme yönünde davranışlarda bulunurlar.
9) Psikolojik danışmanlar, danışanlarının amaçlarının gerçeklesebilecegi konusunda sabırlı olmalıdırlar. (7)


Sonuç olarak; hızlı gelişmelere tanık olduğumuz çağımızda, Psikolojik danışmanlık ve Rehberlik uygulamaya yönelik olan bir disiplin olarak geleceğin meslekleri arasında değerlendirilmektedir. Dünyadaki gelişmelere bağlı olarak ülkemizde de gün geçtikçe yetişmiş Psikolojik danışmanlara duyulan ihtiyaç artmaktadır. Psikolojik danışmanlar bugün daha çok okul psikolojik danışmanlığı alanında istihdam olunsa da çok çeşitli alanlarda bu uzmanlara ihtiyaç olduğu bilinmektedir. Günümüzde Psikolojik Danışmanlar, Miili Eğitim Baknlığının yanı sıra, Milli Savunma Bakanlığından, Sağlık Bakanlığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Adalet Bakanlığına kadar çeşitli birimlerde çalışma alanı bulabilmektedir. Gelecekte bu ihtiyacın karşılanması için 1950’li yıllardan bu yana gerçekleşen çalışmalar meyve vermiş ve 1989 yılında Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik derneğinin kurulması, profesyonel bir meslek olma sürecinde etik kuralları olan bir disipline dönüşmesi açısından psikolojik danışmanlık alanına azımsanmayacak katkılar sağlamıştır.


Gelecekte Psikolojik danışmanlık alanında daha önemli başarılara ve uygulamalara imza atılacağı temennisinde bulunuyor ve Sevgiyle kalmanızı diliyorum.




KAYNAKÇA:

(1) Schmidt, J.J. (1996). Counseling in schools: Essential services and comprehensive programs. Massachusetts: Needhem Heights,.
(2) Korkut, F. (2004). Okul Temelli Önleyici Rehberlik ve Psikolojik Danışma. Ankara: Anı Yayıncılık.
(3) lhan YALÇIN,Counselor in the 21st Century,Ankara University, Journal of Faculty of Educational Sciences, year: 2006, vol: 39, no: 1, 117-133
(4) Blonna, R. ve Water, D. (2005). Health counseling: A microskills approach. Boston: Jones and Bartlett Publishers
(5) KORKUT, Fidan. “Psikolojik Danışmanların Mesleki Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ile ilgili Düşünceleri ve Uygulamaları” Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 32, Yıl: 2007, 187–197.
(6) Voltan-Acar, N. (2001). Grupla Psikolojik Danışma ilke ve Teknikleri.Ankara: Nobel Yayın Dagıtım.
(7) Nystul, M. S. (1999). Introduction to Counseling: An Art and SciencePerspective. Boston: Allyn and Bacon.


 

 
Toplam blog
: 7
: 5364
Kayıt tarihi
: 14.02.12
 
 

1978 yılında Trabzon'da doğdu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (20..