Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '12

 
Kategori
Güncel
 

Radyo-TV-Sinema Gibi Popüler Bölüm Okuyup İşsiz Kalabilirsiniz!

Radyo-TV-Sinema Gibi Popüler Bölüm Okuyup İşsiz Kalabilirsiniz!
 

Ekrem Celikiz (Spiker)


Türkiye’de bir çok kişi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema ya da Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon gibi bölümleri okumak istemektedir. Bu bölümlere artan talep nedeniyle, özellikle İletişim Fakültelerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bir çok vakıf üniversitesi de çok talep gördüğü için Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü açmaktadır. Ayrıca bir çok özel kursta Spikerlik, Sunuculuk gibi sertifika programları düzenlemektedir.

Bu bölümleri okuyanların bazılarının hedefi, yönetmen olmak, bazıların hedefi haber spikeri olmak, bazılarının hedefi gazeteci olmak ve bazılarının hedefi de ünlü olmak.

Maalesef Türkiye’de bu bölüm mezunları okullarını bitirdikten sonra acı bir gerçekle karşılaşmaktadırlar.

Türkiye’nin devlet televizyonu TRT ve Türkiye’nin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı bile işe alımlarda bu bölüm mezunlarına gerekli önceliği tanımamaktadır. Özel sektörde zaten sınırlı sayıda Televizyon ve Gazete bulunmaktadır. Yeni mezunlar için özel medya kuruluşlarında da iş bulmak son derece zor.

İletişim Fakültelerinden mezun olan onbinlerce genç su anda işsiz bir durumdadır. Bazı İletişim Fakültesi mezunları KPSS yoluyla devlet memuru olmak için çalışmaktadır. Ancak Devlet Personel Başkanlığı ve diğer kamu kuruluşları personel alım ilanlarına İletişim Fakültelerini dahil etmemektedirler. Bir çok devlet kurumunda Basın ve Halkla ilişkiler Birimleri bulunmaktadır. Bu birimlerde bile İletişim Fakültesi mezunlarına öncelik tanınmamaktadır.

Gelişmiş olan tüm ülkelerde “Medya Okuryazarlığı” dersi zorunlu olarak okullarda okutulmaktadır. İletişim Fakültesi mezunu her genç, bu dersin zorunlu ders olması durumunda bu dersi verebilecek donanıma sahiptir. Şu anda bu ders seçmeli ders olarak ve İletişim Fakültesi mezunu olmayan öğretmenler tarafından verilmektedir.

Medya okuryazarlığı dersi acil olarak zorunlu ders kapsamına alınmalı ve tüm İletişim fakültesi mezunlarına bu dersin öğretmenliğini yapmaları için hak tanınmalıdır.

TRT, AA ve diğer tüm kamu kurumlarının Basın ve Halkla İlişkiler ile ilgili birimlerine bu işin 4 yıl boyunca eğitimini almış İletişim Fakültesi mezunları alınmalıdır. Şu anda TRT’de Orman Mühendisi, Çevre Mühendisi ya da çok alakasız bir bölümde okumuş iletişim okumamış, işi tam olarak bilmeyen binlerce kişi çalışmaktadır. İletişim mezunları da doğal olarak Mühendislik yapamayacakları için işsiz olarak ortalıkta dolaşmaktadırlar.

Devlet kurumları, memur alım ilanlarına İletişim Fakültesini de dahil etmelidir. Çünkü İletişim Fakültesi mezunları ilk 2 yıl okullarda siyaset, hukuk, ekonomi, psikoloji,iletişim gibi bir çok farklı alan derslerini zorunlu olarak okumaktadırlar. Bu nedenle İletişim Fakültesi mezunlarına işe alımlarda işletme fakülteleri mezunlarına verildiği gibi bir çok ilanda yer verilmelidir.

Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı, yakın bir zamanda aile danışmanı için ilana çıkacağını söylemektedir. Bu ilanda mutlaka İletişim Fakültesi yer almalıdır.

Atanamayan öğretmenler sorununu artık duymayan kalmadı. Ama yakın zamanda iş bulabilen İletişim Fakültesi mezunu kalmayacak. İletişim Fakültesi mezunları son derece zor bir durumdadır. Her geçen gün yeni bir fakülte açılmaya devam etmektedir. O zaman bu fakülte mezunlarının istihdam sorunu da acil olarak çözülmelidir. Zaten medya sektöründe iş bulabilen şanslı İletişim Fakültesi mezunu kişilerde son derece kötü şartlar altında çalışmaktadırlar.

Hükümetten acil olarak bu soruna el atmasını bekliyoruz.

Ekrem ÇELİKİZ

 
Toplam blog
: 19
: 19663
Kayıt tarihi
: 17.09.11
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi 2006 mezunuyum. İstanbul Üniversitesi'nde Radyo,Televizyo..