Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '15

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Rakamlar başka, sokaklar başka söylüyor!

Rakamlar başka, sokaklar başka söylüyor!
 

Twitter'dan...


Ekonomik istatistiklere bakarsak, yanmışız!

Batmamışsak da batmaya az kalmış!

Her şeyden evvel, işsizlik %11’in üzerinde… Bu rakam, kabul edilebilir seviyenin iki katı kadar… Genç nüfusta işsizlik ise felaket; %24 civarında!

Enflasyon yükseliyor… İstatistikler, %8-10 seviyesini gösteriyorsa da, dar gelirlinin asıl harcama kalemi olan gıda ve giyimdeki enflasyon yüzde 15’ten aşağı değil.

Mayıs ayında, ihracat, geçen yılın Mayıs ayına göre %19 azalmış…

Yurda gelen turist sayısında bile geçen yılın aynı dönemine göre%10’a yakın bir düşüş var.

Borsada hisse fiyatları düşüş eğiliminde, dün (01 Haziran) %3 gibi çok sert bir düşüş yaşandı.

Buna karşılık, döviz kuru artış trendinde… Yılbaşından bu yana dolar %12 değer kazanırken, TL aynı oranda değer kaybetti.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), OECD 360 adlı bir rapor yayımlamış burada, “Son 12 ay içinde gıda almak için paranızın olmadığı zamanlar oldu mu?” sorusuna, Türkiye’den %32;7 oranında“evet” cevabı verilmiş.(Cem Kılıç, Milliyet, 02/06)

Demek, nüfusun 3’te 1’i geçen yıl geçim sıkıntısı çekmiş!

Daha başka istatistikler de var: Açlık sınırı, yoksulluk sınırı… Bunlara göre, nüfusun yarıdan fazlası ya açlık veya yoksulluk sınırının altında yaşıyor!

Bu istatistikler mutfakta yangın, hanelerde yıkım, sokakların-caddelerin işsizlerle dolu olduğunu, gençliğin işsizlikten kırıldığına işaret ediyor.

Gelgelelim, ne sokak ve caddelerde, ne çevremizde, ne de medyada öyle aman aman bir ekonomik sıkıntı gözüküyor…

Evet, işsizlik var, hayat pahalılığı var… Ama bunlar öyle öldük, bittik seviyede değil… Hanelerde yangın-yıkım yapacak, kitleleri canından bezdirecek boyutlara ulaşmamış.

Hatta İstanbul’da büyük bir canlılık var… Konut fiyatları yükseliyor ve alıcı buluyor… Kira fiyatları yükseliyor ve kiralık evi zor buluyorsunuz. Dün İstanbul’da bulunan ve kiralık ev arayan bir yakınımla görüştüm, “Daire dün boşalmış, bugün tutuluyor” diye dert yandı.

Bu vaziyet, istanbul’da iyi kazanıldığının ve iyi harcama yapıldığının bir kanıtı… Elbette İstanbul, bütün Türkiye demek değil ama ülkedeki ekonomik sıkıntı da oradan başlıyor. Şimdilik İstanbul iyi!

x   x   x

VATANDAŞIN BORÇ KARNESİ NASIL?

Bazı iktisatçılar, son 10-13 yıl içinde vatandaşın aşırı borçlandığını, en az 5 milyon vatandaşın ise borçlarını ödeyemediğinden “temerrüt”e düştüğünü söylüyor!

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, “Vatandaşın borç yükünün azaldığını” söyledi.

Seçmen, 7 Haziran’da ekonomik göstergeleri de oylayacak!

Bakalım, kimi doğrulayacak? 

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..