Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '13

 
Kategori
İnançlar
 

Ramazan'a dair

Ramazan'a  dair
 

Dua mü'minin manevi silahıdır.


Ramazan sözcük olarak sıcak anlamındadır. Ramazan: Arapça, ramazan / Ay Takviminin dokunzuncu ayı, üç aylar adı verilen Recep, Şaban ve Ramazan aylarının sonuncusu, oruç tutulan aydır. Bunlardan başka Ramazan Bayramı, Ramazan Davulu, Ramazan Manileri, Ramazaniye -lik, Ramazan Keyfi, Ramazan Pidesi ve Ramazan Topu gibi şeklinde türetilen  sözcükler  de vardır.   

Bu ramazan sıcaklarında  yanmak ne denli güzel… Bu iklimde yaşayanlara ne mutlu… Ötesi yalan, fani ve boştur… Aha geldik ve gidiyoruz… Rahmetli Aşık Veysel’in dediği gibi :

Uzun ince bir yoldayım
Gidiyorum gündüz gece
Bilmiyorum ne haldeyim
Gidiyorum gündüz gece

Dünyaya geldiğim anda
Yürüdüm aynı zamanda
İki kapılı bir handa
Gidiyorum gündüz gece….

Bakara Suresi’ne göre Kur’an’ın İslam peygamberi Hz. Muhammed’e (s.a.) gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde “oruç” tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

“O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur’an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!” ( Bakara suresi 185. ayet )

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.Ancak sağlığı müsait olmayanlar, hasta olanlar orucunu  tutmaya bilir.Onun yerine durumu musait olmayanlara fakirlere, ihtiyacı olanlara  fidye olarak para verir. Bu konuda verilecek para miktarı bulunduğu yerin ilçe müftülüğünden bilgi almak mümkündür.  

Dînimiz, insana yapamıyacağı işleri yüklememiştir. İbâdetlerde her türlü kolaylığı göstermiştir. Örneğin hasta, hastalığı artacak ise, hâmile kadın, süt veren kadın, savaş halinde bulunan  asker zayıf olursa, oruç tutamaz. İyi olunca kazâ eder.

Uzun yola ( sefere )  çıkan, yanî üç günlük yola [104 kilometreye ] gitmek için niyet ederek yola çıkan, seferî olur. Böyle misâfir, orucunu ertesi gün bozabilir ve Ramazan’dan sonra kazâ eder ise de, zarar etmezse, tutması  daha faydalıdır.

Bu mubarek Ramazan günlerinde tarlada veya maden ocaklarında çalışanlara yüce Mevla’m onlara  yardımcısı olsun.Bizler evlerimizde orucu zor tutuyoruz.Tarlada, harmanda ve kömür  ocaklarında  çalışanlara  sabırlar ve kolaylıklar diliyorum…

Bu kutlu günlerde yapılan dualar geri dönülmez. Yüce Mevla’m duaları  kabul eder. Bir  sözünde  derki: "Bana dua ediniz ki size icabet edeyim “ diyor… En büyük dua milletimizin kardeşçe beraberce yaşamasıdır. Bunun için dua edelim. Türkiye zor günler yaşıyor. Hep birlikte hür ve( özgür )  olarak  kardeşçe bir bayrak altında yaşayalım. Güzel Türkmiye’nin buna ihtiyacı vardır. Onun için bu kutlu ayda yalandan, dolandan, kinden, kibirden, hasetten, her türlü nifak ve ayrılıklardan, nefreten, bencillikten, karamsarlıktan, haksız yere maddi  menfaatlardan, haksız ve hileli  kazançlardan, kurulan tuzaklardan  uzak duralım.

Şunu da hatırlatmak isterim, üç kişinin duası reddedilmez :

1 Adil devlet başkanı,

2- Zulme uğrayan  kişinin duası 

3- İnançlı, mazlumun duası…

Yüce Mevla’m mazlumun duasını bulutların üstüne çıkarır ve onlara sema kapılarını  hoşnutlukla açar. Yüce Mevla’m şöyle der:  İzzetime yemin olsun! ( and olsun ki )  Vakti uzasa da duanızı mutlaka  kabul edeceğim  !” diye  buyurur.( Kütüp-ü Sitte )… Bu iklimi  yaşayanlara bir kez daha ne mutlu  diyorum.  Ve Merhaba diyorum…. Hayırlı bereketli ve sağlıklı ramazanlar diliyorum. 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..