Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '19

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Refakatçi Uygulaması

Refakatçi uygulamasında ağır engelli şartı kaldırılsın

Ben görmüyorum tek başıma sorarak ta olsa gelip gidebiliyorum. Bağımsız hareketi olmayan biri başkasının yardımıyla gidebiliyor. Hastane alış veriş ve farklı işlerde görmeyenler ve diğer engeliler başkasının yardımına ihtiyaç duyabiliyor. Neden duyuyor her yer ve hizmet erişilebilir olmadığı için. Bir görmeyen başka biriyle toplu taşıma yâda tirenden faydalanırken refakatçiye ihtiyaç duyuyor. İki görmeyen var ve çocukları da olmuş bu çocukları kalabalıklarda kontrol etmek her zaman kolay olmayabiliyor. Her bireyin ilgi ihtiyaç beklenti ve yeteneklerinin ve tercihlerinin de farklı olduğunu kabul etmek gerekir. Bir akrabalarını yâda tanıdıklarını yanlarına refakatçi olarak almak istiyorlar ama alamıyorlar. Çünkü refakatçi alabilmeleri için engelli raporlarında ağır engeli ifadelerinin olması gerekir.

Doktorlarda ağır engelli ibaresini herkese vermiyor. Ağır engelli ibaresi alabildiğinizde bakım hizmetlerinden de faydalanabiliyorsunuz. O yüzden maalesef ağır engelli ibaresi kolay kolay verilemiyor. Ve iki görme engelli çocuklarıyla birlikte yolculuk yaparken refakatçi uygulamasından faydalanamıyor.

Refakatçi uygulamasından faydalanılması için ağır engelli evet ibaresi zorunlu olmamalı. Evet, öyle olursa istismarlar artabilir doğru ama niyeti bozuk olanlar yasal boşlukları bulur ve her zaman istismarda bulunabilir. Ücretsiz tiren bileti alıp da başkalarına satanlar yüzünden bir zaman hakkımız geri alındı sonra başka çözümler bulundu. Suçun şahsiliği ilkesinden yola çıkarak suçu kim işliyorsa o cezalandırılmalı. Eski kabile döneminde olduğu gibi vay istismar var diye herkes cezalandırılmamalı.

Ben yazdım inşallah etkili ve yetkili büyüklerimiz bir çözüm orta yol bulurlar. Çünkü iki görmeyen çocuklarıyla birlikte seyahat ettiklerinde refakatciye para ödüyorsa refakatçi hakkından söz etmek anlamsız olur. Refakati hakkından faydalanabilmek için ille de yatağa bağımlı bakıma muhtaç mı olmak gerekir. Ya doktorlar bu raporu versin yâ da yönetmelik değişsin.

Bu arada yaşadığınız mağduriyetlerinizi ve soru ve görüşlerinizi lütfen Mail atın. Biz duyabildiklerimizi okuduklarımızı biliyor sizler neler duyuyor ve bu duyduklarınız karşısında neler hissediyorsunuz onları da yazabilirsiniz. slh.arikan@gmail.com
Salih Arıkan,Tel: 0506 514 96 93

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..