Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Reflü şikayetiniz mi var

Reflü şikayetiniz mi var
 

Reflü ( Reflux) kendi başına bir hastalık değildir.

Reflü nedenleri arasında:

- Alkol,

- Sigara,

- Karaciğer yağlanması, şişmanlık,

- Yağ ve yağ asitleri,

- Sinir sistemine etki eden madde ve ilaçlar,

- Kalsiyum kanal bloker ilaçları yer almaktadır.

Ayrıca; Dar giysiler, kemer ve ani eğilme hareketleri de reflüye neden olmaktadır.

Reflüde şikayetler arasında:

- Mide ve yemek borusunda yanma,

- Yutma zorluğu,

- Göğüs ağrısı görülebilir.

Reflü tedavisinde yemek borusunda benek ve çizgi şeklinde lekelerin olduğu durumlarda (I. ve II. Devre) asit azaltıcı ve asit giderici ( H2-rezeptor, antazida) tedavi önerilmektedir.

İleri derecelerdeki şikayetlerde ( III. Ve IV. Devre) ameliyat gerekebilir.

Reflünün başlangıç devrelerinde çörekotu yenerek şikayetler giderilebilir. İleri devrelerde ise diğer tedaviler sırasında da çörekotu yenebilir, çörekotu tedaviyle uyumsuzluk göstermez, iyileşmeyi hızlandırır. Çörekotu bileşiminde bulunan proteinler mide asidini bağlayarak şikayetleri ortadan kaldırır, dokuları korur. Midenin boş olduğu kahvaltıdan iki saat sonra, öğle yemeğinden iki saat sonra ve yatmadan 30 dakika önce çörekotu yenmelidir. Mide ve yemek borusunda bir sorun varsa, vücut kendisini tamir etme fırsatı bulur.

Çörekotu yendiğinde şikayetler birkaç gün içerisinde ortadan kalkabilir. Vücudun kendisini tamir etmesi ve şikayetlerin tekrarlaması için uzun süre çörekotu yenmeye devam edilmesi önerilir.

Çörekotunun kullanımı konusunda bu blogdaki “Çörekotu nasıl yenmeli” makalesi okunabilir.

Not:

1- Hamilelik döneminde çörekotu yenmesi tavsiye edilmez, hamile kalındığında çörekotu kullanımına son verilir, doğuma bir hafta kala çörekotu yemeye başlanır ve emzirme süresince devam edilir.

2- Öğütülmüş olarak satılan çörekotu kesinlikle yenmemelidir, kanser yapabilir.

3- Çörekotu doğal oranda yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.

Kaynaklar:

1-Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005.

2-Tıp yayınları portalı “ Pubmed” sitesinde “Nigella sativa” araması yapılırsa çörekotu konusunda bilimsel çalışmalara ulaşılabilir.

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..