- Kategori
- Ne Nerede?
Renklerin dili ve özlemi

Renkler
Akın özlemini duydunuz mu?
Tertemiz sevgi inceliğinde akasya
Tüm kirlenmişliğe karşın ayakta kalan
Nergisçe ak, sarmaşıkça yakın ak papatya
Kışın karda ve kitapta beyazla kucaklaşan.
MD
Yaşamın bir parçasını oluşturan renklerin günlerimizi de etkilediği bir gerçektir. Renk seçiminin karakterimizi ortaya çıkardığından ya da seçtiğimiz rengin bizi etkilediğinden acaba haberiniz var mı? Şimdi kısaca kırmızıdan başlayarak kimi renklerin işlevine kısaca göz atalım.
Kırmızı
Canlılık ve dinamizmle ilgisi olduğu belirtilir. Mutluluğun temsilcisi olduğu bilinir. Ataklığı, canlılığı ve duygusal bağlamda bir işi sonuna değin götüren kararlılığı gösterir. İştah açtığı olduğu esas alınarak dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. Boğaların kırmızıya saldırdığı sanılır. Oysa boğalar renk körüdür. Kırmızıya değil, kendilerine sallanan koyu renkli beze saldırır.
Yeşil
Önemli organımız olan kalbin, yeşili yaydığı enerji alanında olduğu düşünülür. Doğa ve bahar rengidir. Güven verir. Bankaların logolarında sık kullanılır. Yaratıcılığı körükler. Bundan olmalı, lokanta mutfaklarında yeşil yeğlenir. Hastanelerde de yeşil rahatlatıcı özelliği nedeniyle kullanılır. Saptamalara göre yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği belirtilir.
Siyah
Duygusal hüznü belirler. Tutkuyu temsil eder. Batıda ve bizde siyah yası temsil ederken, Japonya'da siyah mutluluktur. Siyah, fonda kullanılırsa karamsarlığı çağrıştırır.
Mavi
Gökyüzünün, geniş ufukların ve denizin simgesidir. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı belirtir. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Araplar, mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır ve nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullardaki öğrencilerin daha az yaramazlık yaptığı söylenir.
Lacivert
Evrensel renk olarak kabul edilir. Sonsuzluğu, otoriteyi ve verimliliği simgeler. O yüzden dünyadaki firmaların yarıdan fazlası logolarında laciverdi kullanır. Lacivert giyenler, kendilerini çok daha karizmatik ve inandırıcı hissederler. Bireylerin üzerinde başarılı ve güçlü görüntüsü bırakır.
Mor
Görkemin ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Yüksek sınıfların ve saray mensuplarının sürekli morla bezendiklerini kaydedilir. Rahatsızlıkları öne çıkardığından, insanların bilinçaltını korkuttuğu saptanmıştır. İntihar edenlerin rengi denebilir.
Pembe
Uyum, neşe ve sevgiyi sembolize eder. Rahatlık veren ve dinlendiren renktir. Bu yüzden kimi mağazalar tezgâhtarlarına pembe üniforma giydirir ki, müşteriler rahatlasın düşüncesiyle. Aynı zamanda çocuk rengi olarak bilinir.
Sarı
Zekâ, incelik ve pratiklikle ilgili olduğu söylenir. Toplumsal yaşamla birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı da vardır. Geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin sembolüdür. Bu yüzden dünyada taksiler sarıdır. Sarı, hüzün ve özlemin rengidir. Sonbaharın tüm hüzünlü güzelliğinde onun her rengini izlemek olanaklıdır.
Beyaz
Saflığı ve temizliği anlatır. İstikrarı ve sürekliliği simgeler. Temiz ve dürüst izlenimi verdiğinden politikacılar beyazı sever.
Kahverengi
Gerçekçilik, plan ve sistem rengidir. Kahverengi insanı hızlandırır. Bu yüzden fastfoodlar iç mekânda kahverengi kullanır. Kahverengi toprak rengidir. Giysilerde pek tercih edilmez, çünkü kahverengi giyen insanlar kalabalıkta dikkat çekmezler. Zaman olur, çok kullanılan bir renk bıkkınlık verir ve bir başka renge özlem duyulur.Bu özlemi, aşağıdaki şiirimle yansıtmak istedim. Günleriniz mutlu ve renkli geçmesini dilerim.
Renklerin Özlemi Akın özlemini duydunuz mu? |
Muhsin DURUCAN * |