Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '16

 
Kategori
Yazılım
 

Responsive web tasarım nedir?

Responsive web tasarım nedir?
 

Responsive Web Tasarım


Responsive Web Tasarım

Responsive web tasarım genellikle mobil uyumlu olarakta söylenmektedir, aslında sadece mobil uyumlu anlamına mı gelir? Responsive Tasarım Nedir? Bize ne gibi faydaları dokunur? Google açısından responsive tasarım önemli mi? Web sitem responsive mi nasıl kontrol edebilirim? Gelin hepsini tek tek ele alalım bakalım neymiş, ne değilmiş.

Responsive Web Tasarım Nedir?

Responsive tasarımlar mobil uyumludurlar evet, ancak bu sadece mobil uyumlu olduğu anlamına gelmez. Responsive olarak hazırlanmış tasarımlar, tüm cihazların tarayıcılarında rahatlıkla görüntülenebilen hızlı tasarımlardır. Bu cihazlar şunlar olabilirler; Masaüstü bilgisayarlarımız, cep telefonlarımız, tabletlerimiz, akıllı TV’ler, retina ekrana sahip yüksek çözünürlük üreten cihazlar vs. Yani web sitemizi hangi cihazdan açarsak açalım o cihaza göre kendini optimize ederek kullanıcının rahatlıkla bilgiye erişmesini ve sayfalar arasında dolaşabilmesini sağlar. Örneğin PC’de açtığımız sitede kutular yan yana dururken küçük ekrana sahip mobil bir cihazda alt alta listelenir bundaki amaç telefonda kutular daha geniş bir alana yayılarak okunurluğu artırmaktır.

Bize Ne Gibi Faydaları Dokunur Responsive Olmasa Ne Olurdu?

Eğer web sitemiz responsive web tasarıma sahip olmazsa sadece masaüstü bilgisayarlardan rahatlıkla görüntülenebilecekti, diğer cihazlarda görüntülenmez mi? elbette görüntülenir. Ancak günümüzde teknoloji ve teknolojideki hız çok önemli insanlar bir internet sitesine girdiklerinde sayfanın hızlıca yüklenmesini, aradığı bilgiye anında ulaşabilmeyi istemektedir. Bunu kendinizden referans alarak düşünebilirsiniz. Bir siteye girdiğimizde sayfa çok uzun sürede yükleniyorsa hemen arama motoruna geri dönüp farklı alternatif sitelerden bilgi edinmeyi isteriz. Diyelim siteye girdik ancak responsive değil tüm yazılar karınca gibi küçücük kalmış tıklamak istediğimiz linklere tıklayamıyoruz. Bu da bizi web sitesinden kaçıracak bir sebeptir. Buradan yola çıkarak şunu söyleyebilirim, bir internet sitesinin yapılmasındaki amaç hedeflediğimiz kitleye ulaşabilmektir. Eğer biz insanları iyi olmayan bir tasarım yüzünden kaçırırsak hedefimize ulaşamayız.

Google Açısından Responsive Tasarım Önemli mi?

Tahmin edeceğiniz gibi elbette çok önemli, Google’ın amacı her zaman insanlara en faydalı olabilecek içeriğe yönlendirmektir. Eğer rakipleriniz responsive tasarım konusunda sizden bir adım öndeyse arama sonuçlarında maalesef rakiplerinizin altında kalacaksınız. Artık web sitelerinde dolaşım yapılan cihazların başında mobil aygıtlarımız gelmektedir, otobüste giderken yatağımıza uzandığımızda, otururken telefon sürekli yanımızda ve internete girmek için diğer cihazlara göre daha kolay bir şekilde erişebiliyoruz ve istediğimiz bilgiye telefon aracılığıyla ulaşabiliyoruz. Durum böyle olunca insanlar en çok telefonları aracılığıyla internette dolaşmaktadırlar. İnternet sitelerinin ziyaretçi hitlerini kontrol ettiğimde her zaman mobil cihazlardan daha fazla ziyaretçi geldiğini görmekteyim. Her internet sitesi sahibinin isteği Google’da ön sıralara gelmektir, bu yüzden responsive tasarımın önemini burada bir kere daha görmüş oluyoruz.

Web Sitem Responsive mi Nasıl Kontrol Edebilirim?

Bunun yapmanız gereken şey çok basit alttaki vermiş olduğum resimde gördüğünüz gibi resmin üst kısmındaki internet sitesi responsive web tasarım ve masaüstü bilgisayarda tablette ve cep telefonunda rahatlıkla insanların kolay okuyabileceği şekilde sayfayı gösteriyor. Altta ise responsive web tasarım olmayan eski bir tasarım gözükmektedir, bu tasarımı incelediğimizde cihaz küçüldükçe sitenin yapısının gitgide bozulduğunu görüyoruz. Sizde internet sitenizi hem bilgisayar, hem notebook, hem akıllı telefon vb. elinizde bulunan cihazlardan tek tek açarak görebilirsiniz. Örnek Responsive Web Tasarım ile hazırlanmış bir site.

 
Toplam blog
: 2
: 252
Kayıt tarihi
: 27.07.16
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, ortaöğrenim ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. Lise yıllarından..