Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '10

 
Kategori
Futbol
 

Rijkaard ile devrim yapmak

Rijkaard ile devrim yapmak
 

Bu sefer olacak mı?


Takımınızın başına yeni bir teknik direktör getirdiğinizde radikal bir takım farklılıkları da göze almalısınız. İstisnalar hariç olmak üzere her yeni gelen teknik adamın kendini başarılı kılmış olan bir sistemi ve bu sisteme uyum sağlayacağını düşündüğü, transfer edilmeye hazır bir takım futbolcu tipleri vardır. Bu düşüncenin doğal sonuçlarında birisi de gelmiş olduğu takımın önceki sezonlarda başarı sağlamış bazı isimlerinin yeni teknik direktörün futbol anlayışına uymayacağıdır. Böylece milli takımın ve ligin şampiyonunun en başarılı oyuncularından birisi olan Servet veya yılın en iyi savunma oyuncusu belki de ligde en çok verim sağlamış olan yabancı transfer Ferrari rahatlıkla gözden çıkartılabilir. Sadece Galatasaray’ın değil belki de bütün Türk takımlarının hayalinde bir Derwall devrimi yatmaktadır. Ama ne Hiddinkler ne Del Boskeler geride acılar bırakarak terk etmişlerdir bu ülkeyi. Transfer sezonunun son günlerine sıkıştırılan transfer pazarının çürükleri arasından fiyat-kalite(!) optimalitesini yakalama gayreti ile devrim yapmak mümkün müdür Rijkaardlar var diye? Devrim yapılamazsa ne gam? Dünyanın en hızlı işe alma süreci işlemeye başlar ve 1 hafta içerisinde başka bir patron bulunur. Belki Servet baş tacı olur Mustafa Sarp takasta kullanılmaya aday ilk isim haline gelir bir anda.
Acaba sistemi tamamen değiştirerek mi devrim yapmalı? Hani hep uzun vadeli plandan bahsedir de uzun vadede geriye bakıldığında aslında bir kısır döngünün sarmalında kaybolan başarısızlıklar görülür ve operasyon adı altında 10 futbolcu satılır 12 taze kan transfer edilir ya. İşte belki de bu kısır döngü içerisinden çıkan bir Galatasaray şampiyonluğunu incelemeliyiz bence. Teknik direktör olarak Cevat Kurtuluş imzasının tarihe geçtiği ama fiiliyatta yardımcı antrenöründen menajerine bir grubun kurmuş olduğu takımla bir beraberlik dahi almadan kazanılan şampiyonluğu değerlendirdiğimizde ulaşacağımız sonuç bir kişinin hata yapabileceği ama bir grubun hata riskini minimize edeceğidir.

Bu modeli genişletecek olursak gerçekten uzun vadeli bir planı olgunlaştırabiliriz. Bir komite takımın futbol modelini tespit etse, bu doğrultuda scout ekibi oluşturulsa, transferin ilk gününde teknik ve psikolojik olarak bu takımda uymaya aday futbolcuların ismi duyurulsa ve teknik direktöre sadece bu sistem doğrultusunda oluşturulmuş takımı idare etmek kalsa acaba Hikmet Karaman mı bu devrim arabasını daha iyi kullanır yoksa Rijkaard mı?

 
Toplam blog
: 22
: 684
Kayıt tarihi
: 10.04.09
 
 

1977 Sivas doğumluyum. Endüstri mühendisiyim. Kalite Sistem denetçisi olarak çalışıyorum. Yazmayı ço..