Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '22

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

RİNOPLASTİ

RİNOPLASTİ SONRASI NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Burun yüzün en önemli ve belirgin organıdır. İnsan ifadesinin güzel görünmesi için burnun görünümünün yüz hatlarıyla eşleşmesi önemlidir. Görünüşün yanı sıra kemiklerin bükülmesi ve burun kıkırdağı gibi sağlık sorunları da kişilerin yaşam kalitesini düşürebilir. Burun ameliyatı ile kişinin sağlık sorunları giderilebildiği ve görünüm açısından istediğine kolaylıkla kavuşabilir. Günümüzde sıklıkla yapılan burun estetiği fonksiyonel rinoplasti burun ameliyatıdır. Fonksiyonel rinoplastinin tercih edilmesinin nedeni, operasyon sırasındaki sağlık sorunlarını çözmesi ve görünümde istenilen değişikliklere olanak sağlamasıdır.

Görünüm haricinde kişinin genel sağlık durumu iyileşir

Fonksiyonel burun ameliyatı ile kişilerin sağlık sorunları ve görünüm açısından istekleri tek bir ameliyatta yerine getirilebilir. Yaygın sağlık sorunları; çarpık kemikler ve kıkırdak, burundaki tümörler ve burun deliklerinden yetersiz hava akışı. Hastalar ameliyattan sonra insanlar uyku ve solunum kalitelerinde iyileşme, horlama ve ağız kuruluğu problemlerinde azalma bildirmektedirler.

Fonksiyonel burun ameliyatına uygun kişiler üç kategoriye ayrılır: Sağlık sorunu olanlar, dış görünüşünden şikayet edenler ve sağlığını ve görünüşünü değiştirmek isteyenler.

Ameliyattan sonra doktor kontrolünde birkaç saat içinde hastaneden taburcu olabilirsiniz. Genel anestezi altında yapılan ameliyatlarda hastalar ilk 4 saat yemek yememelidir. Ameliyattan on gün sonra hastanın iyileşme süreci tamamlanır. Ancak yaklaşık 3 hafta boyunca kişinin davranışlarına dikkat etmesi gerekir. Özellikle yüz bölgesi korunmalıdır.

Burun ameliyatında hastaların beklentilerini karşılamak için birçok önemli kriter vardır

Burun ameliyatında hastaların beklentilerini karşılamak için önemli kriterlerin ilki cerrahi işlemin hastanın istek ve ihtiyaçlarına özel olarak planlanmasıdır. Görünüm ve sağlık açısından planlanması gereken birkaç nokta vardır. Örneğin insanların sağlıklı nefes alması ve uygun şekilde planlanacak yüz ifadeleri gibi. Ayrıca yanlış uygulamalara dönüş zor olduğu için insanları ekonomik ve manevi olarak zorlayabilir. Burun estetiği ameliyatının temel amacı, insan yüzünün şekline uygun bir burun görünümü elde etmek için burnun işlevini korumak ve iyileştirmektir. Ayrı olarak planlanan bir operasyonda daha gerçekçi sonuçlar elde edebilmek için kişinin yüz ve burun yapısı ve cilt durumu detaylı olarak incelenmelidir.

İşlem sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Yeni burun estetiği yöntemleri ile hastalar bazen hastanede yatmaya ihtiyaç duymaz, bazen 1-2 gün hastanede kalabilirler. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve bu da hastaların yorgunluk hissetmesine neden olabilir. Bu nedenle ameliyattan sonra mutlaka sosyal hayattan birkaç gün uzaklaşmak gerekir.

Ameliyat sonrası dönemde kişilerin özellikle silikon tamponları çıkarmadan önce hem dinlenmek hem de uyumak için çift yastık kullanmaları önerilir. Aynı zamanda başı dik tutmak ödem oluşumunu engelleyebilir. Bu nedenle hastalar çift yastıkla başını dik tutmalıdır. Burun estetiği ameliyatından sonraki birkaç gün burunda silikon lobüllerin olması ve hastanın burun ve ağızdan nefes alması nedeniyle burun tıkanıklığı oluşabilir. Bu daha sonra ağız kuruluğuna neden olabilir. Ağız kuruluğunu ve dudaklarda çatlamaları önlemek için bol bol sıvı tüketilmelidir. Ancak su tüketilirken yavaş yavaş içilmeye özen gösterilmelidir. Dudak ise nemlendirici ile nemlendirilmelidir.

Kanamalar ne zaman önemsenmelidir?

Burun estetiği sonrası hastaları en çok endişelendiren durumların başında kanamalar gelmektedir. Ancak ameliyat sonrası burundan pembe sıvı şeklinde akıntıların olması normaldir. Ancak eğer kan renginde veya sarı renkte ise ve yoğunsa mutlaka doktorunuza hemen başvurmanız gerekmektedir. Operasyon öncesi böyle bir durum öngörüleceği için doktorunuz sizi bu konu hakkında mutlaka bilgilendirecektir.

Burun estetiği sonrası burun cildi hassas olmaktadır. Bu nedenle korumak gereklidir. Güneş ışığı burun cildinde tahrişlere yol açabileceği için mümkün olduğunca burnu güneş ışınlarından korumak gerekir.

Herkesin burun yapısı ve özellikleri farklıdır. Burun ameliyatının en önemli noktası, insan yüzünün yapısına uygun burun görünümünün elde edilmesidir. Başarılı bir burun estetiğinde hastanın yüz hatlarına uygun simetrik ve doğal bir geçiş ve görünüm elde edilir.

Op. Dr. İlsun Aka

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi

www.ilsunaka.com.tr

www.instagram.com/drilsunaka

 

 
Toplam blog
: 142
: 25
Kayıt tarihi
: 05.07.19
 
 

1979 yılında Almanya Köln şehrinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi memleketim Uşak'ta tamamla..