- Kategori
- Deneme
Ruh güzelliği
Bir insanın dış görünüşündeki güzellik, karşıdaki insanı sadece kısa süreli cezbeder. Çünkü ilk bakışta, tek iletişim yoludur, dış güzellik. Güzellikte göreceli bir kavramdır .Bana güzel gelen, başkasına güzel gelmeyebilir. Bana göre güzellik, insanlara tanrının bir armağanıdır. Aldığımız hediyelerle nasıl övünmüyorsak , bununda övünecek bir şey olmadığını düşünüyorum.
Kadın ve erkek ayrımı yapmadan, konuyu anlatmak istesem de, kadınları ele almak istedim bu gün. Güzel kelimesi bir kadına daha çok yakıştığı için olsa gerek. Önce insanın ruhunun güzel olması gerektiğine inanıyorum. Beni üzen ve düşünmeme sebep olan etrafımda böyle birçok kadın görmemdir.
Güzelliğin hediye olduğunu vurgulamıştım başta. Bu hediyenin sadece ambalajıyla övünmek gafletine düşen insanlar, zamanla içlerinde büyük mutsuzluklar yaşarlar. Önemli olan bu güzelliğe katılan değerlerdir aslında. Aklıyla ön plana çıkmış insanların güzelliği hiçbir güzellikle kıyaslanamaz. Akıl ve ruh güzelliğine imrenmeden bakmak mümkünmüdür sizce?
Sadece güzelim diye ortalarda boy gösteren insanların, ne kendilerine nede başkalarına bir faydaları dokunur. Şöyle bir misal vermek isterim buna. Çok güzel bir kadın görürsünüz. Çok etkilenirsiniz. Eğer konuşma fısatı bulursanız bu kişiyle, bir anda hayalleriniz yerle bir olur. Konuşmaya başladığı anda, anlarsınız bom boş bir insanla karşı karşıya olduğunuzu. Güzellik ikinci plana geçmiştir otomatik olarak. Başka bir örnek vereyim buna karşılık olarak. Sizi hiç cezbetmemiş bir insanla konuşma fırsatı bulursunuz. Kişi konuşmaya başladığı an, düşüncelerinizden utanırsınız. Şiir gibidir, Deryadır denizdir. Ondan ne kadar çok şey alacağınızı düşünürsünüz. Boş bir güzellikmi, sizi çekecek olan. Yoksa güzelliğini bilgisiyle süsleyen kişimi sizi çeker? Bir düşünün.
Bilgili insanlar er ya da geç layık olduğu saygıyı bulurlar. Çünkü içindeki birikimleri zamanı geldiğinde sergilemeyi bilirler. Altının değerini sarraf bilir diye bir deyim vardır. Sarrafın elinde, işlenmeye hazır, bilgiyle donanımlı bir insandan zarar gelmeyeceğini düşünürüm her zaman. Bu arada, şunu da vurgulamadan geçemiyecegim. Bilgi beyindedir. Sadece okuyanların ,bilgili olunduğunu düşünmüyorum. Hiç okuyamıyan, hayat tecrübesiyle kendini yetiştirmiş birçok insan olduğuna şahit oldum. Önemli olan bir insanın var oluş nedenini iyi bilmesidir. Hayata bir değer katabilmek için geldik bu dünyaya. Aklımız ve ruhumuzun bütünlüğüyle, eğer istersek yapacak çok şey bulacağımıza inanıyorum.
Ruhunun güzelliği yüzüne vurmuş sözünü çok duyarız. Ruhun güzelliğidir insanlara faydalı olan. Sadece kendi için yaşamayan, duyarlı olan, çevresine faydalı olabilmek adına çalışan araştıran insanlara takdir şeklidir bu söz. Onlara bakınca içinizde sıcacık bir sevgi yumağı oluşuyorsa, onların içindeki güzelliği görüyorsunuz demektir. Önemli olanda budur zaten. Sadece güzel olmak ne yarar sağlar insana. Tüm insanların güzel olduğuna inan biri olarak, bizleri farklı kılan akıl ve erdemdir diye düşünüyorum. Eger ayrım yapmamız istenmeseydi, tanrı tek tip insan yaratırdı herhalde. Aynı şeyi düşünen ve aynı tip insanlarla yaşamak ne kadar sıkıcı olurdu degilmi. Akılla süslediğimiz güzelliğimiz yaşımız ilerledikçe olgunlaşmak adına bizlere verilen en güzel hediyedir. Ruhunuzu güzelleştirmek adına sevgiyle kalın.