- Kategori
- Dünya
Rus Edebiyatından Seçmeler: Dostoyevski, Gorki, Gogol, Tolstoy vs. Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Rus Edebiyatından Seçmeler
20.Yüzyıl Rusya coğrafyası çok büyük yazarlara ev sahipliği yapmıştır. Bunun en büyük nedeni Çarlık rejimi altında baskıcı bir yaşamın var olmasıydı. Ne diyordu Cemil Meriç: "Ulu çamlar fırtınalı diyarlarda yetişirdi" Kimler geliyor aklınıza o dönemden? Dostoyevski, Turgenyev, Gorki, Puşkin, Çehov... Çehov'un(1860-1904) adını anmışken onun çok beğendiğim bir sözünüde anımsamadan geçemeyeceğim: "Tıp benim yasal karım, edebiyat ise metresim" der. Kendisinin asıl mesleği doktorluktur fakat öykü yazma üzerine o kadar büyük yeteneği vardır ki edebiyat eleştirmenleri geriye dönüp baktıklarında kısa öykünün en büyük ustasının Çehov olabileceğini öne sürürler. Hasan Ali Yücel dizisinden çıkan "Köpeğiyle Dolaşan Kadın" adlı eseri şiddetle tavsiyemdir. 37 seçme öyküsünün yer aldığı bu eser sizi edebiyata doyuracak ve onun öykü dalındaki yeteneğini keşfetmenizi sağlayacaktır. Çehov 1888 yılında Puşkin Ödülü'ne layık görülmüştür. Puşkin(1799-1837) mi? Rusya Edebiyatından bahsediyoruz ve hala Puşkin'den söz edemedik mi? Affınıza sığınarak alt paragrafa davet ediyorum sizi zira Puşkin olmadan yazılacak bir edebi değerlendirme, Leonardo DiCaprio olmadan çekilecek bir Scorsese filmine benzeyecektir.
Ahhh Puşkin ahhh! Ne vardı gençyaşında düelloya girişecek! Kısacık ömrüne neler sığdırmadı ki? Modern Rus Edebiyatının kurucusu olan Puşkin aynı zamanda Rus halkının ulusal şairi olarak bilinmektedir. Kendisinden sonra gelecek olan herkesi etkilemeyi başarmıştır. Onun başlattığı "gerçekçi" felsefe Gogol(1809-1852) tarafından geliştirelecektir. İkisinin arası da oldukça iyidir. Puşkin, Gogol'u korur kollar ve dergisinde yazma fırsatı verir. Hatta biraz daha ileri gideyim mi? Gogol diyince aklınıza hangi eser geldiğini biliyorum: Ölü Canlar! Onun o güzide eserini Puşkin yazdırmıştır, teşvikleri ile Gogol kalemi eline almak istemiştir. Gogol, Puşkin'e yalnızca saygı duymakla kalmaz ona içten bir sevgi besler. Ölü Canlar'ın yazım aşamasındayken Puşkin'in ölüm haberini alır. Dağılır, yıkılır ve kalemi bırakır. Ölü Canlar yarım kalmıştır.
Ölü Canlar'dan biraz bahsetmek istiyorum. Bilirsiniz İtalyan Edebiyatı denilince akla gelecek birkaçisimden birisi Dante'dir. Onun İlahi Komedya adlı eseri dünya edebiyatına damgasını vurmuş ve Hümanizm aracılığıyla Rönesans'a geçiş yapılan dönemde etkili rol oynamıştır. İşte Gogol genelde Dante'den özelde ise İlahi Komedya'dan oldukça etkilenmiştir. Ölü Canlar ve İlahi Komedya içerik olarak kabaca benzer kitaplardır. İlahi Komedya gibi 3 cilt olarak tasarlanmış(Cennet-Cehennem-Araf) fakat Puşkin'in ölümü ile birinci ciltten sonrası gelememiştir. Anlatılanlara göre bu ölümden sonra dine yakınlaşmıştır.
Daha fazlası ve farklı içerikler için ziyaret edebilirsiniz: https://www.instagram.com/armadillokitap/