Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '13

 
Kategori
Dünya
 

Rusya neden Tartus Askeri Üssünü terketti?

Rusya neden Tartus Askeri Üssünü terketti?
 

Suriye'de Esad rejiminin düşmesini en çok engelleyen unsur Rusya Fedreasyonu, Çin ve İran'la beraber Hizbullah'ın rejime verdiği destekti. Rusya Federasyonu şaşırtıcı bir şekilde Tartus'u terk etti. Orda asker bırakmadı artık. Bunu Rusya neden yaptı?

Ben Rusya Federasyonu'nun bu tavizi vermesinin arkasında bazı siyasal ve sosyal nedenler olduğunu düşünmekteyim.

1- Orta Doğu ve Afrika'da Britanya'nın şeytani bir zekayla başlattığı ayaklanmayla Rusya Federasyo'nu zalimlerden yana olarak görülmeye başlandı ve 2003'ten beri Rusya'nın İslam ülkelerinde yükselen imajına darbe vuruldu. Rusya bu stratejiyle baş edemedi ve çekildi. 

2-Rusya içinde nüfusun yaklaşık %20-25'i Müslüman sünni olduğu için Suriye'de ABD ile iş birliği içinde görünen Sünnilerin Orta Doğu ve Kuzey Afrikada ki tercihleri Rusya Müslümanlarınında Putin'e verdiği desteği azaltmaya başladı. Putin bu desteğin azalmasından da endişe etmekte. Bu destek azalırsa bunun Çeçenistan'a ve Tataristana ve özellikle Dağıstana etkisi olacaktır.

3-Rusya'nın çekilmeden önce bazı şartları Britanya'ya iletilmek üzere ABD'ye sunduğunu düşünmekteyim. İzmir NATO askeri üssünün kapatılması, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin liman ve askeri Üslarini Rusya'ya açmasına karşı lobicilik yapılmaması gibi unsurların kabul edilmesi sebebiyle Tartus'tan asker çekmeyi kabul ettiğini düşünüyorum.

4-Cenevre'de ne karar alınırsa alınsın bundan sonra Esad'ın eli zayıfladı, Türkiye'de ise Esad rejimine karşı yapılacak olan uluslararası hava saldırısına ve ÖSO'ya silah desteği sağlanmasına karşı çıkacak kitlelerinde GEZİ olayları aracılığı ile gazının alınması ve muhtemel sorun çıkaracak insanların belirlenip etkisiz hale getirilmesinin akabinde Türkiye ve Rusya ilişkilerinin sağlam bir zeminde devam etmesi sağlanarak Rusya'nında miminum zarar ve imaj kaybıyla buradan ayrılması ticari ilişkilerin selameti açısından daha iyi oldu görüşünün güç kazandığını düşünüyorum.

5-Güney Kıbrıs'ta çıkan gaz ve petrolün Batı Avrupa'ya ulaşmasında engel teşkil eden Esad'ın gitmesi sonucunda Güney Kıbrıs ve İsrail ortaklığına (Madem Esad'a desteği kesiyor) Rusya'nında katılmasına karşı çıkılmayacağını düşünüyorum. Esad sonrasında Kıbrıs gazı Suriye ve Anadolu üzerinden Avrupa'ya aktarılabilecektir.

Bunlar benim naçizane öngörülerim. Doğrusunu Allah bilir. Siyaset bilimi heleki tarlacı Vatancı sisyaset anlayışını çözümlemem beni böyle düşündürmekte.

Şu anda Ortadoğu'nun kaderi Hizbullah'ın ve Şiilerin Esad'a olan desteklerinin kemikleşmesi ve Türkiye'de buna karşı çıkacak olan kitlelerin duruşlarıyla belli olacak. 

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..