Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Sabahattin Selek : Millî Mücadele

Sabahattin Selek : Millî Mücadele
 

milliyet.com.tr.haberci


Master tezimin konusu “Kuvayı İnzibatiye” yani Hilafet Ordusu idi. Genel Durum, Anadolu-İstanbul Mücadelesi, Kuvayı İnzibatiye bağlamında yaptığım araştırmalarda, genelde siyasî bilgilerle karşılaşıyordum. Olayın arka bahçesini oluşturan sosyal, kültürel ve ekonomik nedenleri araştırırken, Sabahattin Selek’in Millî Mücadele kitaplarından çok yararlandım. Resmî kaynaklarda bulamadığım bazı belgeleri, dönemi irdeleyen yüzlerce kaynağın yanı sıra, hem Millî Mücadele(2 cilt), hem de İlhan Selçuk’un, Yüzbaşı Selâhattin’in Romanı adlı kitaplarında(2 cilt) buldum. 

Mondros Ateşkesi’nden Cumhuriyet’in ilanına kadar olan süreci, yalın ve sürükleyici bir anlatımla, belgesel halinde ortaya koyan Sabahattin Selek, birbirine geçmiş olaylar zincirini tüm ayrıntıları ve ilginç yanlarıyla inceliyor. Emperyalistlerin yurdumuzu önceden yaptıkları Gizli Antlaşmalara göre, nasıl paylaştıklarını göz önüne sererken; milletimizin köhnemiş imparatorluktan genç Cumhuriyet’e geçiş sırasındaki genel durumunu, bu konuyla ilgili soruların karşılığını gerçek bir şekilde veriyor. 

Araştırmacı ve aydınların kitaplıklarında bulunması gereken ve güç bulunan bu kaynağı, okurlara 19 kupona kazandıran Milliyet gazetesi sahibi ve çalışanlarını kutlar, başarılar dilerim. 

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..