Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '21

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

SAÇ DÖKÜLMESİ

Hepimizin saçı her gün dökülür ve dökülen saçlarımızın yerine yenisi gelir. Bu son derece normaldir ve buna saçın büyüme döngüsü denir. Ancak bazen saçlarımız haddinden fazla dökülmeye başlar ki biz bir günde 80-120 tel arası saçın dökülmesini normal karşılarız.

Bir bebek dünyaya geldiğinde kafatasında 150 bin adet saç folikülü bulunur yetişkin olduğunda da bu rakam 120 bin civarındadır. Günlük saç dökülmesi 750 veya üzerinde ise bu normal değildir, kişinin saç büyüme döngüsünü aksatan sekteye uğratan bir şey var demektir.

Genellikle de saç dökülmesinin başladığı tarihten üç ay geriye bakmak gerekir. Bu dönemde (üç ay önce) ateşli bir hastalık, büyük bir stres, kaza gibi bir olay saç büyüme döngüsünü bozar sekteye uğratır. Artık bir günde saçlarımızın dökülme adedi çok fazladır. Daha önce belirttiğim gibi dökülen saç teli 750’nin üzerindedir ve sinir bozucu, normal olmayan bir durumdur. Bu saç döngüsünün bozulması ve çok fazla saç dökülmesi haline telogen eflivium denir.

Bazı durumlarda kısa sürede (6 ay gibi) durum toparlanabilirken bazen de kronik hal alabilir. Bunun sebebi bahsettiğim nedenlerin yanı sıra başka sebepler de olabilir. Kansızlık, hormonal değişimler ya da hormonal düzensizlikler bu sebepler arasında sayılabilir.

Bu sebeplerin varlığı durumunda süreç uzayabilir ve çözümü güçleşebilir bu sürecin sonunda kişinin genetik mirasında saç kaybı geni olmasa da saçın miktarında eski normal haline göre büyük bir azalma görülebilir ve tecrübelerime göre bu kişiyi çok mutsuz eden bir haldir.

 

Peki, ne yapmalıyız?

Bu dönemde mutlaka profesyonel yardım alınmalı ve elbette ki kan tahlilleri

yapılmalı ve eksik olan değerler doktor önerisi ile desteklenmeli. Trikolojik uygulamalar da bu tip saç sorunlarına çözüm sunacaktır.

Trikolog (Saç Bilimi Uzmanı)

Serap Öztürk Niya

https://www.instagram.com/serapozturkniya/?hl=tr

 
Toplam blog
: 14
: 41
Kayıt tarihi
: 04.04.19
 
 

1966 yılında Ankara'da doğan Serap Öztürk Niya, 1988 senesinde Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ..