- Kategori
- Gündelik Yaşam
Saçma bulduğumuz eski töre ve inançlardan mücadele ederek değil itibar etmeyerek kurtuluruz

Evet yani yanlış yapıyoruz. Sen istediğin kadar ağaç dallarına bez bağlamak cehalet de, hem insanlar vazgeçmiyorlar hem de bu tartışmalar bu işlerin reklamı oluyor; bilmeyen de neymiş bir bakalım diye merak ediyor.
Bu tür eski alışkanlıklarımız yapanlar yapmamaya başladıkça azalıyor. Bunun yolu da saçma dediğimiz bu alışkanlığı gündeme getirip tartışmak, yapanları eleştirmek değil, hiç ilgilenmemek.
İnsanlar yaşadıkları zamana bakıyorlar, yaptıkları onlara da tuhaf geliyor. Üstelik bazı şeylere de gerek kalmamış oluyor. Biz örneğin başlık belasından nasıl kurtulduk sanıyorsunuz. Eleştirip tartışsaydık bugün hala kurtulamamıştık. Biri vermedi, diğeri itiraz etti, yukarıdan ses geldi, başlık unutuldu gitti.
Keza kız kaçırma; herkes istediğini alıyor niye kaçırsın ki, yani gerek kalmadı. Ya da kan davası örneğin. Bazı kişilerin birbirleriyle aralarındaki hesap kapanmadığı için onlar arasında sürüyor. Ama toplum terk etti diyebiliriz.
Toplumun bu tür şeylerini tartışmayalım. Bırakalım kendi haline. İnsanımız neyin ne olduğunu artık yavaş yavaş anlamaya başladı. Eskiden nazara inanılıyordu, şimdi nazara inanan da azaldı.
Yalnız dinle bağlantı kurulan, ahlak namus ile ilişkilendirilen, vatan millet hassasiyetine bağlanan konularda hala çok büyük sorunlarımız var. Bu hususları tartışma konusu yapamadığımız için gösterilen cehaletler pek ortaya çıkmıyor, normalmiş gibi görünüyor. Artı özgürlükle de ilişkilendirilerek kişisel hak olarak görülüyor.
Hem kişinin kendisine hem de bize zararı olan bir durum din, ahlak, vatan gibi hassasiyetler tuhaf bir şekilde üstelik artarak devam ettiği için bunlardan kurtulamıyoruz, yakın zamanda da kurtulacağımızı sanmıyorum.
Bu konularda insana mantıklı gelmeyen şeyler dinin, ahlakın ya da vatan millet konusu denilerek korumaya alınıyor ve cehalet olarak kabul edilmiyor. Yalnız bunlardan ayrı olarak “töre”yi dine, ahlaka ve vatan millet konusuna bağlayamadıkları için “töre” yi yaşatma konusundaki direncin kan kaybettiğini görüyoruz.