Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '22

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Sağlığınla ilişkini düzelt !

Pandemi ile küçükten büyüğe her insanı etkileyen bir süreçten geçmekteyiz. Sağlık konusu bu süreçte birinci önceliğimiz oldu tabii ki. Bugün farklı bir başlık altında sağlık üzerine biraz konuşalım. Bu başlık ilişki. İlişki dendiğinde çoğunlukla aklımıza aile içi ilişkiler, arkadaşlıklar, partner ilişkisi geliyor. Oysa hayatta deneyimlediğimiz her şey ile aramızda bir ilişki var. Duygularımızla, düşüncelerimizle, yeteneklerimizle, rollerimizle, geçmişimizle, geleceğimizle aramızda bir ilişki var. Yaşam deneyimlerimizin yapısını belirleyen de işte bu ilişkiler  
 
Sağlığımızla da aramızda bir ilişki var. Hatta hayat rutinlerinin içinde bazen unutulan bu ilişkinin alt katmanları da var. Bedenimizle, organlarımızla, sistemlerimizle ve her bir hücremizle ilişkimiz var. Tıpkı insan ilişkilerinde olduğu gibi araya zaman girdiğinde, özen, sevgi ve saygı azaldığında sağlığımızla aramızdaki ilişki de zayıflar. Her ilişki gibi bedenimizle kurduğumuz ilişkide de ilişkinin diğer muhatabı olan bedeni tanımaya, anlamaya, dinlemeye istekli olmak ve bunun için zaman ayırmak kıymetlidir.
  
 
Şimdi bir düşünün, sizin için herhangi bir ilişkinin olmazsa olmazları neler? Güven, anlayış, paylaşım ve daha birçok nitelik bulacaksınız. Şimdi de sağlığınızla aranızdaki ilişkide bu niteliklerden hangileri ne kadar aktif, bir buna bakın. Örneğin sağlığınıza, bedeninizin sizi sağlıklı tuttuğuna güveniyor musunuz? Peki ya sağlığınız ve bedeniniz sizin ona özen ve ilgi gösterdiğinize güvenebilir mi? Hem iyi hem de kötü günde sağlığınızın değerinin farkında mısınız? Yoksa onu sadece kötüye gittiğinde hatırlayıp şyş olmadığı için de bolca sitem mi ediyorsunuz? 
 
Çoğunlukla bir sorun olmadığı sürece sağlığımızla ve bedenimizle ilgilenmeyiz. Dualarımızda ve niyetlerimizde ezbere olarak ilk sırada saysak da yaşarken aynı önceliği ona vermeyiz. Mutluluğumuz ve huzurumuzda olduğu gibi sağlığımızı da dışarıya bağlamayı severiz. İşim beni strese sokuyor, hava kirli, su kirli, toprak ve ürünler kirli, ailem beni çok mutsuz ediyor, şu konu düzelmeden iyi olamam… Bu ve benzeri ifadelerle sağlığımızı hem dışarıya hem de koşullara bağlırız. Kontrol sadece bağlı olduğu şartlarda sanırız. Oysa kontrol bizde, onu bir şarta bağlarken de bizdeydi.  
 
Sağlığımızla aramızdaki ilişki de kökenini anne rahminden alır. İlk ilişkimizi burada kurarız. Anne ile kordon aracılığıyla ilişkide oluruz. İki kavramı, iki insanı, insan ve kavramı hep aradaki ilişki birbirine bağlar, tıpkı anne ve bebeği bağlayan kordonda olduğu gibi. Ruhsal, bilinçaltı ve hatta fizyolojik olarak o kordondan ne kadar beslendiğimiz, neyle beslendiğimiz, kordondaki karşılıklı alışverişin türü tüm ilişkilerimizin formatının belirlenmesinde etkilidir.
 
Her ilişkiyi iyileştirmek ve onarmak mümkün olduğu gibi sağlığımızla aramızdaki ilişkiyi de onarabilir, iyileştirebiliriz. Önce mevcut halini fark edelim. İhmal edilmiş, küskün, mesafeli, samimi, bol paylaşımlı ya da sizin tanımınız her nasılsa. Bunu daha verimli ve anlamlı hale getirmek için neye ihtiyaç olduğunu şu an nasıl olduğunu tanımladıktan sonra kolayca tespit edebilirsiniz.  
 
“Sağlığımla aramdaki ilişkiyi onarıyorum. Onu dışarıya ve şartlara bağlamayı iptal ediyorum. Sağlığıma ve sağlıklı olmaya güveniyorum. Sağlığımı her an ve her durumda önemsiyorum. İlişkimize sahip çıkıyorum. Bedenimin, organlarımın ve sistemlerimin mesajlarını duymayı ve anlamayı kabul ediyorum.”  
 
Hayatın yol göstericiliğine inanın. 
 
Yaşamınızın bereketle ve bollukla eşleşip birleşmesine niyeten, 
 
Şifa olsun, 
 
Ebru Demirhan 
 
www.ebrudemirhan.com 
 
@ebrudemirhan.ytm
 
Toplam blog
: 178
: 43
Kayıt tarihi
: 30.10.18
 
 

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İlkokul Öğretmenliği, Sosyoloji bölümü lisans ve Psikol..