Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '15

 
Kategori
Sağlık
 

Sağlık ilacı Portakal

Sağlık ilacı Portakal
 

görsel netten


Portakal şahane bir vitamin ve mineral deposudur. Fethiye’deki bahçemde bol miktarda yetiştiriyorum ama başında bulunmadığım için, ben Fethiye’ye gidinceye kadar büyük kısmı bahçe hırsızları tarafından çalınıyor. Yine de topladığım kadarı ile uzun bir zaman kullanıyorum. Portakalın yararları saymakla bitmez. Başta C vitamini olmak üzere P, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali açısından zengindir. Bakır, çinko, demir ve manganez mineralleri ile protein de bulunur.

Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji verir. İyileşmeyi hızlandırır. Yüksek Tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Damar sertliğini ve tıkanıklığını önleyen portakal, kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir. Damarları güçlendirir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürüğü azaltır. Cilt kırışıklıklarını önler, cildin taze ve pürüzsüz görünmesi sağlar. Karaciğeri çalıştırır. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kansızlığa iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. İçerdiği folik asit özellikle hamileler ve bebek için çok yararlıdır. Portakal taze olarak yenir ve suyu kullanılır. Ayrıca çiçeklerinden ve kabuklarından da yararlanılır.                Portakal suyu cildi besler. Özellikle yağlı ve normal ciltler iyi gelir. Çiçekleri kaynatılarak hazırlanan çay spazmlara karşı faydalıdır. Kabuklarından esans elde edilmesinin yanında mide hastalıkları için de kullanılır.

Ben ayrıca portakalın kabuklarını rendeleyip, salataların üzerine döküyorum. Tüm tatlılarda değerlendiriyorum, örneğin, portakallı kek, portakallı kalbura bastı, portakallı muhallebi, portakallı dondurma gibi. Portakal kompostosunun da tadı bir başka oluyor. İsteyen portakallı dondurma da yapabilir. Bu sihirli meyveyi bol bol tüketmek gerek. Sağlıklı ve mutlu kalınız.

NAHİDE ÇELEBİ

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..