- Kategori
- İş Yaşamı - Kariyer
Sağlık Politikaları Zirvesi
Türkiye Sağlık Politikaları Zürvesi 2021 24-25 Martta online katılımla TÜSPE-TÜSEB-USHAŞ işbirliğiyle düzenlendi. TÜSEB Başkanı Prof Dr Erhan Akdoğan, TÜSPE Başkanı H. Hüseyin Yıldırım, USHAŞ Uzm Dr Salih Kenan Şahin işbirliğiyle düzenlenmiştir. C 19 Pandemisi sonrası salgın yönetimi, Sağlık Yönetimi, Sağlık Hizmet Sunumu, Sağlık Endüstrisi, Sağlık İnsan Gücü, Sağlık Turizmi, Halk Sağlığı Kurumu ve Küresel Sağlık Politikaları oturumları yapılmıştır. Sağlık Politikaları alanında araştırma ve kanıta dayalı güvenilir ve işlenmiş bilgi üreterek sağlığın geliştirilmesi için gelişimsel verilerle, sağlık politikalarının geliştişrilmesi için kurulan TÜSPE nin her yıl düzenlenen zirvesinde; Sağlık Endüstrisi Kurulu kurulma aşamasında hazırlık ve bilgi paylaşımı ve hedefleri belirlenmiştir.
İlk oturumda Sağlık Bakanı Dr Fahrettin Koca Türkiye Sağlık Politikaları Zürvesi 2021 C 19 pandemisinde Türkiyede 30.000, yurtdışında 3milyona yakın insanın öldüğünü iletti. ’’Türkiye Kanıta Dayalı Tedavi ve veriye dayalı kayıtları, Halk Sağlığı Kurumlarında, birinci basamak, ikinci basamak hizmet sunumlarında çalışan deneyimli kadrosu, nitelikli personelinin çağdaş hizmet sunumuyla başarılı olmuştur’’ dedi. Bilim insanlarımıza, hekimlerimize ve sağlık sektör insan gücüne teşekkür etti..
Sağlık Politikaları Zirvesi Uzm Dr Hüseyin Çelik, Prof Dr Sinan Türkyılmaz, Prof Dr Serkan Topaloğlu, Prof Dr Haydar Sur, Prof Dr Dilaver Tengilimoğlu, Do. Dr Osman Güray, Prof Dr Tevfik Özlü olmak üzere değerli sağlık akademisyenlerinin katılımları ve sunumlarıyla gerçekleştirildi.
100 yıl önce Yalova ya Sıtma ile mücadele, Halk Sağlığının Geliştirilmesi sebebiyle atanan dedem, dönemin devlet eşrafı ve yerlisiyle mücadeleleri sonrası bu yüzyılda önleyici önlemlerin ortak akılla adil ve şsffaflıkla alınması için çaba ve iletişim sürevinin içindeyiz. Gelecekte yeni salgınlar ve küresel sağlık risklerine karşı sağlık sistemlerinin gücünü koruyacak adımları, Ortak Akılla, Kanıta Dayalı kayıtlı teknolojik verilerle, riski minumuma indirecek , sürdürülebilit kalite ve verimlilikle yeni pandemilere daha hazırlıklı bir alt yapının oluşturulması hedeflenmektedir.
Nisan ve Mayıs aylarında TUBİTAK projeleri açık çağrısı yapılacaktır.
Sağlık Endüstrisi Kurulu için Tani ve Tedavi Temelli Kanıta Dayalı ve Medikal Cihazların yapay zekayla yerli teknolojiyle ürünlerinin üretilmesi için alt çalışmalar yapılmaktadır.
Aşı süreçlerinde 6 adet aşının 2 adeti akademik onay süreçleriyle devam etmektedir.
Devlet Politikası ve 10 yıllık Kalkınma Politikalarında daha güçlü bir Türkiye için çalışılmaktadır.
Gelecek 100 yıl sonrası ve ara süreçlerinde risklere karşı dayanıklı sağlık hizmeti ve kalitesi sununmunun güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Yapılan bilimsel araştırmaların kanıta dayalı olması ve küreselde tanıtımı olacak alt yapının kurulması hedeflenmektedir. Halkın Sağlığında yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir. Birinci Basamak hizmetleri, Aile Hekimliklerinin güçlendirilmesi, SAHAM larda sunulan Önleyici Tıp Onlemlerinin halkın sağlığında yaşam kalitesinin, Sağlık Okuryazarlığının, sağlık iletişiyle teknolojiye dayalı tedavi hizmetinin arttırılması için geliştirilmelidir. Dr Enis Başar ın belirttiği Küresel Sağlık Gücü Endeksinin dikkate alınarak ölçümleme kriterleri ileyeni politikaları belirlenmesi önerilmektedir.