Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '14

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Sahil Kasabasi Cape May

Sahil Kasabasi Cape May
 

Viktoria tarzinda insaa edilmis evleriyle meshur Cape May


Amerika'nin en buyuk sehirlerinden ikisi olan Philadelphia ve New York sakinlerinin ozellikle yazin hafta sonlari New Jersey sahillerine gitmekten daha keyifli bir alternatileri yok.  New Jersey eyaletinin upuzun sahil seridi sakli kalmis koseleriyle ve suprizlerle dolu. Bu kucuk kasabalarin her biri sehrin nemli ve bogucu yazlarindan kacmak icin can atanlara birer vaha sunuyor. Okyanusun buz gibi suyunda yuzuyor gibi yapip aslinda dev dalgalardan dayak yemek mi istersiniz, yoksa bolgenin en favori yemegi olan "fish&cips" (kizarmis balik ve patates kizartmasi) e kendinizi bogmak mi istersiniz, ya da iki kisilik bisiklet kiralayip cevrenin tadini cikarmak mi? Bu sorulara en azindan birine evet diyorsaniz ve New Jersey yakinlarindaysaniz, istikamet: Cape May! 

Cape May, New Jersey eyaletinin en guney ucu. Philadelphia'ya 2, New York City'e 3 saat uzaklikta. Iki sehrin sakinlerine de kacamak imkani sunuyor 1600 lerden beri. Bu ozelligiyle de Kuzey Amerikanin en eski sayfiye kasabasi. Kasabanin en ilgi ceken bolgesi: Cape May Historic District, yani bizim tabirimizle eski Cape May. Kasabanin tarihi 1620'ye kadar uzaniyor. Ilk olarak Hollandali gocmenler, sonra da Ingilizler yerlesiyor. 1800'lerden itibaren ozellikle Philadelphialilarin ilgisini cekmeye basliyor ve kisa zamanda Amerika'nin en populer tatil mekanlarindan biri oluyor. Bugun eski popularitesini kaybetmeye yuz tutsa da, her gecen yil nufusu azalsa da, Amerikanin, tamami tarih mirasi icerisinde olan tek kasabasi Cape May. Cape May'in Viktoria donemi mimarisiyle insa edilmis her binasi, her sokagi bu karari dogrularcasina, misafirlerini bir zaman tuneline sokuyor.

Cape May'in en hareketli caddesi: Beach Avenue. Adindan da anlasilacagi uzere, caddenin bir tarafi sahil. Diger tarafi ise oteller, restoranlar ve dukkanlarla dolu. Yol boyunca tum binalar Viktoria tarzinda insa edilmis. 1878 yangininda kasabanin yarisi yok olmus, ancak kisa surede yeniden insa edilmis. Bugun gordugumuz binalarin cogu o donemden kalma. Her binanin onunde fotograf ceken bir turist grubu bulmak mumkun.

Viktoria tarzi binalarin hemen hepsi kocaman, en az 3 katli, 10-15 odali. Bu da onlari otele donusturmek icin mukkemmel adaylar haline getiriyor. Kasabanin iclerine dogru ilerledikce evlerin boyutlari gittikce mutavazilesiyor ve oteller yerini yazlik evlere birakmaya basliyor.

Cape May'de amerikan tarzi bir eve sahip olmanin bedeli 150 bin dolar. Ayni evi hazirandan eylule kadar 4 ayligina kiralamanin bedeli ise 10 bin dolar. Bu dengesiz rakamlar kasabanin karakteri goz onunde bulunduruldugunda insani cok da fazla sasirtmiyor. Neden derseniz, Cape May'in kayitli nufusu 3607. Her yaz bu sayinin 50 binin uzerine ciktigi tahmin ediliyor.

Kasabanin sokaklari rengarenk, tum binalar ozene bezene suslenmis ve yilin her mevsimi cok bakimli.

Cape May'in vazgecilmezi, alabildigine uzanan sahili. Sahilin bir ucuna 2. dunya savasindan beri amerikan ordusu yerlesmis. Gunumuzde burdaki birimler egitim amacli kullaniliyor. Sahilin her kesiminde 2. dunya savasinin kalintilarina rastlamak mumkun.

Cape May'in sahilinin bir ucunda da deniz feneri yer aliyor. Kasabanin icinden kuleye ulasim yok. Kasabadan otobana cikip, tabelalari takip etmek gerekiyor.  Kulenin arkasinda kalan alan milli park, bolge sahilinin vahsi yasamini korumak ve tanitmak amaciyla kurulmus.

Cape May ve cevresini yilin her mevsimi ziyaret etmek mumkun. Ancak Ekim-Mayis arasi tum tesisler minimumda hizmet veriyor.

 

 
Toplam blog
: 55
: 1472
Kayıt tarihi
: 15.06.14
 
 

Ceyhun Kirimli lisans egitimini Bogazici Universitesi Molekuler Biyoloji ve Genetik Bolumunde tam..