Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN

http://blog.milliyet.com.tr/hkmt72

23 Nisan '16

 
Kategori
Sigorta
 

Sahte sigortalılık hakkında hukuki yaklaşım

Sahte sigortalılık hakkında hukuki yaklaşım
 

SGK kurumu işyerlerinde çalışmayan kişilerin sahte SİGORTALILIK yüzünden kurumları ve kişileri mahkemeye vermekte ve sigortalı olan kişilerin ise sigortalılıklarını iptal etmektedir.
kurumlarda ve kişiler arasında DOLANDIRICILIK olaşabilmesi için; Failin bir kimseyi kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.
 
Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır.
 
Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır.
 
Hilenin kandırıcı nitelikte olup olmadığı olaysal olarak değerlendirilmeli, olayın özelliği, fiille olan ilişkisi, mağdurun durumu, kullanılmışsa gizlenen veya değiştirilen belgenin nitelikleri ayrı ayrı nazara alınmalıdır.
 
kamu kurum ve kuruluşlar aleyhine Dolandırıcılık oluşabilmesi için ise , eylemin kamu kurum ve kuruluşlarının MAL VARLIĞINA zarar vermek amacıyla işlenmesi gerekir.
 
Kaldıki burada sgk sigortalılık konusunda mal varlığı dolandırılmamış kurum zarara uğratılmadığından sigortalı kişilerin PİRİMLERİN yatıp yatmadığı konusunda 3 taraf olarak primler yatmadığı takdirde sigortalı gösteren kişileri DOLANDIRICILIK tan mahkemeye vermeli ,takipçisi olmalı gerekirse prim tahsilatları için işletme ve işletme sahiplerinin malvarlığına icra yoluyla temlikm koymalıdır.
 
Günümüzde insanların çoğu ağır yaşam şartları altında çalışmakta ve bir çoğu YAŞ CİNSİYET ayrımı yüzünden iş bulamadıklarından ötürü,kendilerini çalışıyormuş gibi göstererek EMEKLİ olmak için çaba göstermektedirler.
 
Zaten getirilen 5510 sayılı kanunla vatandaşlarımız emekli olabilmek için GÜN PRİM ve YAŞ ile emekli etmemek için uygulamakta olduğunuz kanunlarla kişileri bu tür yollara sevk etmektedir.
 
Danıştay kararlarıda masumane yapılan iyiniyetle sahte sigortalı yapılmış kişi ve işletmelerin davalarını beraatle sonuçlandırmaktadır.YARGITAY 15. Ceza Dairesi Esas: 2014/2512 , 2014/10157 Kararında veYARGITAY 23. Ceza Dairesi Esas: 2015/2433 , 2015/783 Kararında SGK tarafından KAMU davası açılmış ve beraatle sonuçlanmıştır.
 
Sonuç olarak kurumlara dolandırıcılığın olaşabilmesi için kamu kurum ve kuruluşların mal varlığına zarar olmalıdır.sahte sigortalılıkta kurum zarara uğratılmadığından iyi niyetli yaklaşımlar gözardı edilmelidir.
 
Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN
Serbet Muhasebeci Mali Müşavir
 
Toplam blog
: 18
: 11776
Kayıt tarihi
: 12.11.12
 
 

15 seneden beri muhasebe alanında çalışmaktayım, uzmanlık alanlarım vergi ve sosyal güvenlik konu..