Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sahte zeytinyağını nasıl anlarız?

Sahte zeytinyağını nasıl anlarız?
 

Son dönemde her mamulün sahtesi olduğu gibi zeytinyağının da sahtesi piyasada bolca bulunuyor.

Ben kendi zeytinlerimden ürettiğim yağın yetmediği hallerde, Milaslı Mustafa isimli arkadaşımdan kendi ürettiği yağı alarak kullanıyorum.

Mustafa uzun zamandan beri kendi yağını üretiyor ve Tariş tesislerinde yağı sıktırıyor. Fabrika çıkışından direk pazara sürüyor ve sahtelik olasılığı çok düşük.

Mustafa’nın yağını aşağıdaki yöntemlerle kontrol ettim ve sahte olmadığına karar verdim.

Gelin zeytinyağının sahteliği nasıl anlaşılır bir bakalım:

Bu çok pratik bir yöntem ile zeytinyağının sahte olup olmadığını öğrenebiliriz.

Yarım çay bardağı zeytinyağının üzerine bir miktar tuz ruhu ekleyin ve çay kaşığı ile karıştırmaya başlayın yaklaşık bir dakika kadar karıştırdıktan sonra bardağın içindeki karışım renk değiştiriyorsa zeytinyağınız sahtedir.

Bir başka yöntem: Tabanı koyu renkli bir kap alınır, üzerine 1 bardak su doldurulur ve 1 dakika kadar beklenir. Durgun suyun yüzeyine 1 milim kadar karışım yağ koyduğunuzda, makina yağı ışığı farklı kırdığından gökkuşağı renginde parlamalarla su yüzeyine yayılır. Halbuki bitkisel yağlar, yüzeyde daireler içinde kalır.

Zeytinyağı artı 4-5 derecede bulanıklaşır, 0 derece ile 6 derece arasında ise donar. Oda ısısında normal haline döner. Yağın donması kalitesini etkilemez.

Aldığınız yağın bir örneğini buzdolabına koyun, donmasını bekleyin. Yağ katkısız ise tamamının katılaşması beklenir. Donmayan kısım varsa katkılı olduğunu anlarsınız.

Gördüğühüz gibi sağlığımız açısından çok önemli olan zeytinyağının sahteliği çok basit deneylerle tespit edilebiliyor. Siz de bu yöntemleri kullanarak, yağınızın sahte olup olmadığını anlayabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..