Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

07 Ağustos '18

 
Kategori
Dekorasyon
 

Saksıda Kekik Yetiştirmenin Püf Noktaları

Saksıda Kekik Yetiştirmenin Püf Noktaları
 

Et yemeklerinin, salataların, çorbaların vazgeçilmezi mutfakların baş tacı baharatlarında Kekik bitkisini;  saksıda yetiştirerek yılın her döneminde taze veya kuru tüketebilirsiniz. O zaman haydi saksılarda kekik yetiştirelim !.....

Fazla derin olmayan, yayvan, dikdörtgen, kare tipi saksılar temin edin. Saksılar plastik, seramik, toprak türünden olabilir. Özellikle toprak saksı temin ederseniz gelişimi daha iyi olur.

Yılın her döneminde yetiştirebilirsiniz. Yazın balkonunuzda, terasınızda; kışın ise kapalı serada, cam önünde rahatlıkla bakabilirsiniz.

Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir. Sıcağı ve nemi sever.

Kekik bitkisini tohumla yetiştirebileceğiniz gibi fide alarak da  yetiştirebilirsiniz. Kekik tohumları çok küçük olduğundan ilk etapta yetiştirme zor olmaktadır.

Kekik yetiştireceğiniz saksıların altları mutlaka delik olmalıdır. Çünkü saksıda biriken su kekik bitkinizi çürütebilir.

Her türlü toprakta yetişse de tinli, killi, gübreli , kumlu karışımlı topraklarda  iyi gelişme göstermektedir.

Kekik bitkinizi yılda iki defa azot ağırlıklı gübre verin. Bu gübre gelişimini kuvvetlendirir.

Saksı içerisine dikeceğiniz kekik  fideleri arasında mesafe olmalıdır.  Sık dikimden kaçınılmalıdır. Saksınızı büyüklüğüne göre fide ara mesafelerini  belirleyin.

Kekik fidelerinin dikiminden sonra hemen su verilmelidir. Daha sonra toprak kuruluğu kontrol edilerek düzenli aralıklarla su verilmelidir.

Tohumdan üreteceğiniz kekiği;  toprak yüzeyinden çok derine ekmemelisiniz. Mümkün olduğu kadar saksı üst yüzeyine yakın yükseklikten tohumları ekin ve tohumların çabuk çimlenmesi için üstüne kapatıcı toprak serin. Yüzeye hafif bir şekilde bastırın ve süzgeçli sulama kapları ile sulayın.

Yetiştirdiğiniz kekikleri kurutarak da kullanabilirsiniz. Kekiklerinizi direk güneşe altında değil sıcak bir ortamda kurutursanız içerisindeki uçucu yağların azalmamasını sağlarsınız.

Kekik hem yapısı hem kokusu ile bulunduğu ortamı rahatlatır.  Aromatik kokusu ile etrafa güzel enerji yayar.

 

Doğanın tüm güzelliği, tüm enerjisi etrafınızı sarsın………..

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI

 

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..